Idén is világbajnok a magyar csemegekukorica

kukorica címlapkép
Debrecen, 2013. július 31. Egy cső csemegekukorica a betakarítás után Debrecen határában, a Látóképi-tónál 2013. július 31-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Az előző évinél és a sokévi átlagnál is nagyobb csemegekukorica termés várható az idén Magyarországon a Syngenta szakértői szerint.
Vágólapra másolva!

Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldségféléinek délkelet-európai menedzsere a cég közleményében kifejtette:

az enyhe, csapadékos tél és a meleg április kedvezett a vetéseknek, és a májusi száraz, meleg időjárás sem okozott nagyobb stresszt a növénynek,

a csapadék általában még időben érkezett a nem öntözhető területekre is. Május végétől több helyen belvíz problémák nehezítették a termelést, ezzel együtt a betakarítás kezdete óta az derült ki, hogy az átlagosnál nagyobb a termés.

Illusztráció Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A növényvédőszer- és vetőmag-értékesítő cég közleményében megjegyzik, hogy a csemegekukorica termőterület több mint felén augusztus közepe után fejeződik be a betakarítás, ezért a végső eredményt kockázatos megbecsülni.

A hazai feldolgozóipar az elmúlt évhez hasonlóan idén is mintegy félmillió tonna csemegekukorica-feldolgozási kapacitással készült a szezonra a cég adatai szerint.

Az exportpiacok árérzékenyek, de stabilak, és egész Európában gyenge a zöldborsótermés, így fokozott figyelem irányul a csemegekukoricára, mert a feldolgozók a borsókiesést részben több csemegekukorica feldolgozásával szeretnék pótolni.

Magyarország továbbra is vezető helyen áll mind a csemegekukorica termelésben, mind a fagyasztott és konzerv késztermék exportban Európában, és világszinten is csak az Egyesült Államok előzi meg.


Tavaly összesen 35 ezer hektáron vetettek csemegekukoricát feldolgozási célra Magyarországon, és mintegy félmillió tonnányi terményt dolgoztak fel.