Vágólapra másolva!
A koktélparadicsomokat vizsgálta legújabb Szupermenta projektjében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek 16 terméket teszteltek élelmiszerbiztonsági és növényvédelmi szempontok mentén, paradicsomonként 300 növényvédőszer-hatóanyagot is vizsgáltak: az ellenőrzött termékek élelmiszer-biztonsági és minőségi szempontból egyaránt megfeleltek az előírásoknak.
Vágólapra másolva!

A hazai áruházakban végzett polcfelmérés alapján 16 koktél- és cseresznyeparadicsomot mintáztak a Szupermenta legfrissebb tesztjében a hivatal munkatársai.

A mintákon a Nébih laboratóriumában növényvédőszermaradék- és mikrobiológiai vizsgálatokat is végeztek.

A termékek nem tartalmaztak határérték feletti szermaradékot, továbbá mikrobiológiai szempontból is kifogástalannak bizonyultak.

Illusztráció Forrás: Táfelspicc

Beltartalmi értékek közül a cukor-, a szárazanyag-, a nedvesség és a savtartalmat egyaránt górcső alá vették a szakemberek, továbbá C-vitamin- és likopintartalmat is mértek, jóllehet utóbbi értékekre nem vonatkoznak előírások.

A termékek összes cukortartalma 3,03-6,43 g/100g érték között változott. A C-vitamin esetében a mért értékek 21,2-48,2 mg/100g között mozogtak.

Érdekesség, hogy a legtöbb C-vitamint a legmagasabb cukortartalmú paradicsom tartalmazta.

Természetesen a mintázott tételek nyomon követhetősége továbbra is alapfeltétel, ami ezúttal minden terméknél megfelelt az előírásoknak.

A jelölésre vonatkozó jogszabályok betartása is teljesült,

azaz a kötelező információk – termelő vagy forgalmazó neve és címe, termék származási országa, minőségi osztály – megtalálhatóak voltak. Összességében elmondható, hogy a vizsgált paradicsomok jó minőségűek és biztonságos élelmiszernek tekinthetőek.