Szemüveg-juttatás: adóköteles vagy nem?

Whitereport startup cég ad interjút Esze Dórának 2016 május 6-án

Czövek Hajnalka (fehér blézerben) Marton Szilvia (farmerdzsekiben), Incze Kinga (szemüveges) és Kitzinger Dávid Whitereport startup cég ad interjút Esze Dórának 2016 május 6-án

Czövek Hajn
Whitereport startup cég ad interjút Esze Dórának 2016 május 6-án Czövek Hajnalka (fehér blézerben) Marton Szilvia (farmerdzsekiben), Incze Kinga (szemüveges) és Kitzinger Dávid
Vágólapra másolva!
Sok cég ad szemüveget juttatásként munkavállalóinak. Az Adózóna.hu utánajárt, hogy a szemüveg juttatása mikor adóköteles és mikor nem.
Vágólapra másolva!

A szemüveg olyan személyes használati tárgy, amelynek ingyenes vagy kedvezményes juttatása esetén – ha a törvény másként nem rendelkezik – a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) főszabálya szerint a magánszemélynek nem pénzben keletkezik a juttatóval fennálló jogviszonyából származó vagy egyéb jogcímen adó- és járulékköteles bevétele [Szja tv. 4. § (2) bekezdés] - írja Surányi Imréné okleveles közgazda az Adózóna.hu-n.

Az Szja tv. 70. §-ának a 2018. évben még hatályos rendelkezései szerint azonban a szemüveg ingyenes vagy kedvezményes juttatása munkaviszony esetén üzleti, illetve csekély értékű ajándékként egyes meghatározott juttatás is lehet. Ezekben az esetekben a juttató nevére szóló számla értéke alapján

a magánszemély által meg nem fizetett részének 1,18-szorosa után kell megfizetnie a juttatónak a 15 százalékos szja-t és 19,5 százalékos eho-t.

A magánszemélynek nem kell adót fizetnie.

A szemüveg egyes esetekben lehet adómentes juttatás is Fotó: Szabó Gábor - Origo

A főszabálytól eltérően, meghatározott esetben a szemüveg juttatása az Szja tv. következő rendelkezései alapján nem jár adókötelezettséggel.

1. Nem keletkezik bevétel

Amennyiben a juttatás a munkavégzés feltétele, még akkor is, ha személyes szükséglet, magáncélú hasznosítás kielégítésére is alkalmas, akkor a juttatót nem terheli adófizetési kötelezettség.

2. Védőeszközként, továbbá baleset- és egészségvédelmi eszközként

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) és e törvény felhatalmazása alapján kiadott 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet szerint a munkáltató köteles a foglalkozás-egészségügyi orvosnál kezdeményezni a munkavállaló szem- és látásvizsgálatának elvégzését, ha a munkavállalónak olyan látási panasza jelentkezik, amely a képernyős munkával hozható összefüggésbe.

Ez - többek között -

a legalább napi négy órában képernyős eszköz használatát igénylő munka, de ide tartozik az is, ahol a munka végzése során váltakozva kell a különböző távolságban lévő pontokra (pl. iratokra, ügyfelekre) fókuszálni.

A munkáltatónak biztosítania kell a minimálisan szükséges, a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveget, azaz a szemészeti szakvizsgálat eredményeként meghatározott szemüveglencsét, és ennek a lencsének a rendeltetésszerű használatához szükséges keretet.

Tekintettel a juttatás kötelező jellegére, ez nem vonható be a cafeteria-keretbe.

A fentiekről részletesen olvashatnak az Adózóna.hu cikkében.