Új munkakörök születtek az informatikai munkaerőpiacon

Informatikai szektor, adatmentés Internet research, conceptual image GLASSES LAPTOP SEARCH
Internet research, conceptual image.
Vágólapra másolva!
Sok cég keres informatikust, de meglehetősen sokszínű a paletta. Informatikusnak számít az egyetemi BSc vagy MSc diplomás, a programozó-tanfolyamot végzett, a kezdő vagy a tapasztalt szakember egyaránt.
Vágólapra másolva!

Egyre többen tanulnak informatikát, de ez sem elégítheti ki a hazai informatikushiányt. Sokan tanulnak informatikát egyből az érettségi után, de a programozóiskolákban is tanulnak jó páran. A szakmában 30 ezer informatikus hiányáról beszélnek, de ez megoszlik a tudásszintek között. A cégeknek ráadásul az is számít, hogy milyen informatikusnak tanult az illető és milyen tapasztalattal rendelkezik.

A meglévők mellett új munkakörök is megjelennek az informatikai állások között. Ilyen például az adattudós, de ilyen a Dolgok Internete (IoT) fejlesztők területe, ahogy a funkcionális programozási nyelveké is, de hazánk még nem áll készen ezen munkakörök betöltésére.

Minél újabb, és kevesek által művelt egy terület, annál magasabb fizetéssel lehet számolni, azonban

a legkeresettebb munkáknál - ilyen a Java, a C#, a JavaScript és az automatizált tesztelés - már lelassult a fizetések növekedésének üteme.

A legújabb informatikai munkakörökben lehet a legtöbbet keresni, de erre még szinte képzések sincsenek hazánkban Forrás: Origo

A felsőfokú képzéseken idén is a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának (VIK) mérnökinformatikus BSc képzésén volt a legmagasabb a felvételi ponthatár (395 pont), a felvettek átlagpontszáma 438,8 pont volt. A VIK-en 2018 szeptemberében induló gyakorlatorientált üzemmérnök-informatikus, röviden BProf szakra 330 ponttal lehetett bejutni, ahol az átlagpontszám 374 volt. Összességében a két szakon több mint 800-an kezdhetik meg tanulmányaikat. Tevesz Gábor oktatási dékánhelyettes szerint a jelentős informatikushiány és a vonzó keresetek a már diplomával frissen rendelkezőket is elgondolkodtatják, amennyiben nehezen találnak munkahelyet.

De lehetőség van informatikát tanulni a coding bootcamp-ekben is, vagyis a programozóiskoláknál, ahol általában négy hónapos, intenzív, nappali, gyakorlatorientált képzések folynak egy meghatározott területen, igaz, jellemzően 1 millió forintos tandíjért. Az iskolák sokszor a hallgatók elhelyezéséről is gondoskodnak.

A PROGmasters fővárosi, magyar nyelvű bootcampeket hasonlított össze különböző szempontok alapján. Eszerint a piacot uraló négyhónapos képzésektől a Codecool (12 hónap iskolai oktatás, 6 hónap szakmai gyakorlat) és a Braining Hub (6 hónap) tér el. Megjegyzendő, hogy a négyhónapos képzések jellemzően napi 8 órásak, míg a hosszabb tanfolyamok kevésbé intenzívek. Az összehasonlításban szereplő bootcampek között több olyan is van, amelyik minimum bruttó 350-380 ezer forintos kezdő fizetést ígér végzett hallgatóinak.

A témáról részletesebben olvashatnak a Computerworld.hu írásában.