Ha karriert váltana, így csinálja!

állásinterjú
Jó munkát végzett, minden bizonnyal megkapja az állást? Akkor ne tolja túl
Vágólapra másolva!
Előfordulhat, hogy megunjuk, amilyen szakmát korábban választottunk, vagy vonzóbb lesz egy új. Komoly dilemma a váltás, hiszen ott kell hagyni az ismereteink és tapasztalataink jelentős részét, a kapcsolatrendszerüket sem fogjuk tudni használni, és idősebb korban más érzés az elejéről kezdeni valamit. A Forbes most összeszedte, mivel csillapíthatjuk a kellemetlen hatásokat.
Vágólapra másolva!

Minden ilyen döntésnek az a rákfenéje, hogy elölről kell kezdeni, amit az ember nem vállal fel szívesen. El kell adnunk magunkat egy új cégnél, meggyőzőnek kell lennünk, ugyanakkor nincs is tapasztalatunk az új, másik iparágról. Íme a Forbes tanácsai a karrierváltáshoz.

Változtass a szakmai történeteden

Nem kell lehazudni a csillagokat, de a sikeres karrierváltás érdekében érdemes kicsit áramvonalasítani a sztorit. A cél az, hogy a HR-es úgy érezze az összkép alapján, hogy ránk van szüksége. Nem kell dicsekedni, a lényeg az, hogy kiemeljük azokat az erősségeinket, amelyeket az új munkáltatónk is vonzónak találhat.

Azonosítsd be a „továbbvihető" készségeket

Az „áramvonalasítás" érdekében persze azt is tudni kell, melyek is azok a készségek, amelyekre szükség lesz az új iparágban. Ezek nem is feltétlenül az új iparághoz kötődnek, sokkal inkább ahhoz fontosak, hogy az új képességeket elsajátítsuk.

Ezekről van szó: kritikus gondolkodás, kommunikációs készségek, csapatmunka, vezetői készségek, multitasking.

Kerekedj felül az imposztor-szindrómán

A fentiek mellé kell még valami a sikerhez: mentálisan is felkészülten kell megérkezni az új állásba, tehát magabiztosan kell váltani és el kell hinni magunkról, hogy képesek vagyunk az új munkára. Az imposztor-szindrómát akkor érzi az ember, amikor kilép a komfortzónájából, és valami újba kezd. De ez legyőzhető.

Sikeresebbé, magabiztosabbá tehetjük a karrierváltást, ha meghallgatjuk mások tapasztalatait erről Forrás: PhotoAlto/Eric Audras

Legyen egy ütemterved

Nem egyedül váltunk iparágat, emberek százai teszik naponta. Érdemes felkészülni a váltás előtt, egy olyan (volt) kolléga vagy barát, családtag tapasztalatai alapján, aki már átment egy iparág-váltáson. A Linkedin is segíthet abban, hogy olyan területen dolgozókat találjunk, ahová vágyunk, akik ugyanakkor a mi szakmánkból érkeztek. A közösségi oldalon a „job description" szekció segíthet ebben. Ez ráadásul még motívál is, hiszen láthatjuk, hogy másoknak sikerült ugyanaz, amire elszántuk magunkat.

Cikkünk a Forbes.hu alábbi írása alapján készült.