Bankfiókokban, közműveknél is jöhetnek a beszélő robotok

AI mesterséges intelligencia Circuit board brain, illustration decorative emblem quality SYMBOL BOARD artificial intelligence ai neuro ICON DESIGN print POSTER cover ART circuit concept information GREY COLOUR CAST line chip
Áramkörökből álló agy a mesterséges intelligencia szemléltetésére
Vágólapra másolva!
Közműszolgáltatók irodáiban vagy akár bankfiókokban is felbukkanhat Pepper (magyarul Bors) nevű humanoid ügyfélszolgálati robot, amelyet a Netlife Robotics mutatott be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME). A francia fejlesztésű robotot több modell közül választotta ki a cég.
Vágólapra másolva!

Tévedés lenne azt hinni, hogy ez egy kísérleti fázisban lévő gépezet:

Pepper 2014-ben került a piacra és már húszezer darabot eladtak belőle.

Mesterséges intelligenciával (MI) és hangfelismerő technológiával rendelkezik, elsősorban szállodákban, repülőtereken, üzletekben alkalmazzák. Bartha Levente, a Netlife Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, hogy Pepper nem veszi el a munkát az emberektől, sokkal inkább kisegíti őket, főleg ebben a mai munkaerőhiányos világban.

A BME húszmillió eurós támogatást kapott a mesterséges intelligencia fejlesztésekre Forrás: Science Photo Library/MACROVECTOR / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Macrovector / Science Photo Libr

A robot jelenleg 12 nyelven beszél, a magyart egyelőre tanulja. Szövegértése elsősorban a beszéd sebességétől és a háttérzajtól függ, a kiejtéstől viszont nem, sőt, a beszédhibások és a halláskárosultak is elboldogulnak majd vele.

A BME több mesterséges intelligenciával összefüggő kutatást futtat, ezek közül az AI4EU konzorciummal 20 millió eurós támogatást nyert el.

A 2019 januárjában induló projekt célja létrehozni egy olyan európai MI-platformot, amely elősegíti az innovációs folyamatokat és a technológia transzfert a kutatók és a gyakorlati felhasználás között. Kulcsfontosságú ágazatokat céloztak meg, mint a közlekedés, a feldolgozóipar vagy az egészségügy.

Az ipari partnerek között található a Philips, az Orange, az Allianz, az SAP, a Siemens, a Telenor és az ABB, a BME magyar partnere az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

Cikkünk a Magyaridők.hu írása alapján készült.