Nem kell mindig arányosítania a bevételt a vállalkozónak

önkéntes nyugdíjpénztárak illusztráció, nyitva tábla egy pénzintézeti fiók előtt 2008. július 30-án
Vágólapra másolva!
Az alanyi adómentességgel a legkisebb cégek drasztikusan lecsökkenthetik adminisztrációs kötelezettségeiket. Évi nyolcmillió forint bevételig nem kell áfát felszámítaniuk, így áfabevallásra sem kötelezettek. Cserébe nem is számolhatnak el áfát. Ha a vállalkozás év közben kezdi meg működését, az egész évre érvényes nyolcmillió forintot arányosítania kell.
Vágólapra másolva!

Vagyis ha július elsején indul a vállalkozás, akkor arra az évre, mivel 12 helyett csak hat hónapot működik a cég, nyolcmillió forint helyett négymillió forintig lesz alkalmazható az alanyi mentesség. A későbbi, teljes esztendőkre természetesen már a fő szabály lesz érvényben.

Ez főleg akkor lehet fontos, ha idényjellegű a tevékenység, vagyis ha vízi biciklit ad bérbe a cég, akkor hiába tart a szezon júniustól szeptemberig, az indulási évben, a júliustól szeptemberig tartó időszakban csak négymillió forint bevétele lehet.

A vállalkozás szüneteltetése utáni újranyitáskor nem kell arányosítani a bevételt Fotó: Mudra László [origo]

De mi a helyzet a szüneteltetéssel?

Az egyéni vállalkozók esetében a szabályozás lehetővé teszi a vállalkozás szüneteltetését. Ilyenkor a vállalkozó bejelenti, hogy adott időszakban nem működteti a céget – tipikusan ilyen lehet, ha a vállalkozó terhes lesz, de szóba jöhet bármilyen személyes ügy, indok is, ezt a hatóság nem firtatja. Az a kérdés, mi van akkor, ha visszatér a vállalkozó?


Ekkor vajon ugyanúgy arányosítani kell a bevételt, mint a működés megkezdésekor? Ezt a kérdést válaszolta meg az Adózóna.hu szakértője.

A szakértő szerint nem, nem kell arányosítani.

Az arányosítást ugyanis akkor kell alkalmazni, amikor a vállalkozást nyilvántartásba veszi a hatóság. A szünetelés utáni újrakezdés azonban nem minősül nyilvántartásba vételnek – állítja a portál. Vagyis ha év közben kezdi újra a tevékenységet a vállalkozó – amelyről ugyanúgy nyilatkozni kell, mint a szüneteltetésről – akkor nem kell a bevételt az adott évre arányosítania.