Tippek a sikeres karrierváltáshoz

labirintus
A munkahelyi kommunikációs csatornák sokasága olyan, mint a cukorkák a boltban, de aztán gyorsan labirintussá válik a rendszer
Vágólapra másolva!
Sokféle oka lehet a karrierváltásnak: újabb kihívások keresése, magasabb jövedelem iránti igény, vagy például a harmonikusabb munka-család egyensúly megteremtése. A karrierváltás egy sima munkahelyváltásnál összetettebb kérdés, hiszen ilyenkor szakmát is cserélünk. Az OKJ képzéseket kínáló Perfekt szakértője most segít abban, mire érdemes figyelni karrierváltás előtt.
Vágólapra másolva!

A néhány évente történő munkahelyváltás manapság egyre inkább megszokottá válik, de nagyobb fába vágják a fejszéjüket azok, akik nem egyszerűen munkahelyet, hanem karriert váltanának. Egy sima álláscserénél ez sokkal komolyabb döntést igényel, hiszen így más területen, más feltételekkel, más képességeidet használva dolgozunk majd. Az alábbiakban a felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt felnőttképzési szakértője, Tóth Réka segít átgondolni, hogy tényleg megérett-e már Önben ez a döntés.

1. Biztosan váltani szeretne? Gondolja át, mennyire elégedett a jelenlegi munkájával!

Ne essen abba a hibába, hogy elhamarkodottan dönt, mert egy rázósabb projekten van túl, és éppen elege van mindenből! Próbálja meg hideg fejjel átgondolni, mennyire elégedett a jelenlegi munkájával.

Milyen technikák vannak erre? Jól bevált a hagyományos kockásfüzet módszer:

írja össze az előnyöket, hátrányokat, súlyozza őket, így látni fogja, merre billen a mérleg.

Egy másik eljárás, hogy elképzeli: ha nem változtat, akkor egy év múlva milyen lehetőségei lesznek a megszokott területen, akár ugyanezen a munkahelyen. Próbálja ténylegesen megeleveníteni egy jövőbeli munkanapját, kollégáit, a feladatokkal együtt! Ha lát inspirálót a helyzetben, akkor lehet, hogy még nincs itt az ideje a váltásnak. De ha nincs kedvére a kép, és egy higgadt értékelés alapján a jelenlegi területen már tényleg nem lát kihívást, akkor hajrá, változtasson!

Merre tovább, karrier? Forrás: Thinkstock


2. Mérje fel a képességeit és a lehetőségeit!

Ha megszületett a döntés, következik az a rész, amelyik sokaknak a legnehezebb: milyen új terület felé vegye az irányt? Amennyiben nincs egyértelmű válasza erre,

érdemes összeírnia: milyen típusú feladatok szereztek eddig örömet, miben tudott úgy feloldódni, hogy észre sem vette az idő múlását.

Ezek a konkrétumok közelebb visznek majd ahhoz, hogy milyen is Ön valójában, és mely munkák felé érdemes kacsingatnia. Ön közösségi ember, aki elhervad a szociális ingerek nélkül, vagy ellenkezőleg, szeret mások zavaró jelenléte nélkül elmélyedni a munkában? Jól bírja a monoton feladatokat, vagy inkább a változatosság vonzza? Ha megvan a válasza ilyen és ehhez hasonló kérdésekre, körvonalazódik majd, hogy merre keresgéljen.

Fontos, hogy ne féljen megismerni új területeket, és akár fejleszteni önmagát!

Jó megoldás lehet például egy OKJ-s képzés, hiszen ezek rugalmas időbeosztásban elvégezhetők, és a munkaerőpiacon keresett szakmákat kínálnak.

3. Irány a megvalósítás!

Sokféle elképzelésünk lehet arról, mit szeretnénk, de ha közük sincs a valósághoz, sajnos csak ábrándok maradnak.

Ezért fontos, hogy két lábbal álljon a földön, és ismerje a munkaerőpiacot.

Ha biztosan váltana, és tudja azt is, milyen irányban, gyűrje fel az ingujját, és fedezze fel a rendelkezésre álló lehetőségeket! Érdemes belekóstolnia egy-egy szakma, vállalat életébe nemcsak az online, hanem a való világban is. A Perfekt szakértője azt tanácsolja, menjen el állásbörzékre, nyílt napokra, szakmai konferenciákra, beszélgessen, és tapasztalja meg testközelből, amit választana, így biztosabb alapokon álló döntést hozhat.