Tudja, mely cégnek van Magyarországon GMO-mentes védjegye?

génmódosított lila paradicsom, lilaparadicsom, GM
Genetikailag módosított lila paradicsom a John Innes Centerben, 2008-ban
Vágólapra másolva!
Mindösszesen egyetlen cég használja a GMO-mentességet bizonyító védjegyet Magyarországon, amelyet több mint fél éve vezetett be Fazekas Sándor, aki akkor még agrárminiszter volt. Sem Európában, sem Magyarországon nem kötelező feltüntetni, ha a hústerméket génmódosított takarmánnyal táplált állatok húsából készítették. Kizárólag a GMO-mentességet garantáló védjegy nyújthatna tájékoztatást.
Vágólapra másolva!

A GMO a Genetikailag Módosított Élőlény (angolul Genetically Modified Organisms) rövidítése. A Wikipédia szerint a génmódosított növényekkel a nemesítők többféle célt érhetnek el, például fokozhatják a gyomirtószerekkel vagy a rovarokkal szembeni ellenálló képességet, növelhetik a szárazságtűrést, vagy javíthatják a termés táplálkozástani értékeit, például vitamin-tartalmát. Az első GM növények 1992-ben kerültek forgalomba, de ma már számos új, ezeknél sokkal fejlettebb fajta vár bevezetésre.

Az Európai Unióban egyedül a húsok és az állati eredetű élelmiszerek esetében nem kell jelölni a GMO jelenlétét.

Ezért szinte biztosra vehetjük: minden nap jut a szervezetünkbe ilyen élelmiszer. Akár magyar húskészítmények révén is - írja Azüzlet.hu.

Genetikailag módosított lila paradicsom - Magyarországon tilos a génmódosított növény termesztése Forrás: John Innes Centre

A világban rendkívüli mértékben elterjedtek a GMO takarmánynövények. Talán nincs is GMO-mentes táplálékon felnőtt haszonállat. A lap kérdésére az agrárminisztérium azt válaszolta, hogy ha a GMO-t tartalmazó élelmiszerre, takarmánycélú felhasználásra engedélyt adtak ki az Európai Unióban, akkor az áruk szabad áramlása miatt azt forgalomba lehet hozni az unió egész területén, így Magyarországon is. Bizonyos állati eredetű termékek kívül esnek a jelölési kötelezettségen, ilyen például a GMO takarmányt fogyasztó állatok teje, húsa, tojása. Ezeken nem kell jelölést alkalmazni.

Mivel a jelölés nem kötelező, ezért Magyarország 2016-ban a GMO-mentes jelölés jogszabályi alapjait rakta le.

Bár nagy az érdeklődés ezen védjegy iránt, a GMO-mentes termék tanúsító védjegy használati jogával jelen pillanatban azonban csak egy libák és kacsák tenyésztésével és konyhakész termékek előállításával foglalkozó nyírgelsei cég, a Tranzit Food Kft. rendelkezik. Azonban elsősorban a tejelőállító és a húsfeldolgozó szektorban jelenleg több eljárás is folyamatban van.

Magyarországon egyébként jelenleg is teljes körűen tilos génmódosított növényt termeszteni.

A téma iránt érdeklődők részletesebben is olvashatnak a témáról Azüzlet.hu írásában.