Athén lett az Európai Unió leginnovatívabb városa

görögország athén
Vágólapra másolva!
Athén nyerte el idén az Európai Unió leginnovatívabb városának járó egymillió eurós díjazású kitüntetést - közölte az Európai Bizottság kedden.
Vágólapra másolva!

"A városok az innováció világítótornyai. Mágnesként vonzzák a tehetségeket, a tőkét, a lehetőségeket. A díjjal azokat a városokat tüntetjük ki, amelyek bizonyos pluszlépéseket tesznek az állampolgároknak nagyobb beleszólást biztosító új ötletek és módszerek tesztelése érdekében" – közölte Carlos Moedas kutatásért, tudományért és innovációért felelős uniós biztos.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Elmondta, Athén jó példája azon városoknak, amelyek bár számos kihívással néznek szembe, nagy dolgokat képesek elérni.

Az innovációval a görög főváros új utat választott a gazdasági és társadalmi válság leküzdésére.

Ez bizonyítja, hogy nem a nehézségek számítanak, hanem az, hogy miként jutunk túl azokon – tette hozzá.

Az Európai Bizottság egyebek mellett kiemelte az elhagyatott épületek hasznosítását célzó POLIS2 projektet, egy közösségi játszóteret, a menekültek és migránsok nyelvtanulását és képzését segítő programot, illetve a digitális írástudás fejlesztésére szolgáló tanfolyamokat.

A dániai Aarhus, a németországi Hamburg, a belgiumi Leuven, a franciaországi Toulouse és a svédországi Umea 100-100 ezer euróban részesült a Horizont 2020 uniós kutatási keretprogramból.

A címre minden legalább 100 ezres lakosságú város pályázhat, amelyeket az aktuális társadalmi kihívásokra adott innovatív megoldások alapján ítél meg a zsűri.

A városoknak be kell mutatniuk, hogyan valósították meg a tervezett koncepcióikat,

valamint azt, hogy milyen módon vonták be terveik elfogadásába és megvalósításába a polgárokat, illetve hogy az innovatív projektek végrehajtása hogyan erősíti a helyi ökoszisztémát.

A 2013-ban alapított kitüntetést tavaly Párizs nyerte el.