Brutálisan rossz évük volt a spekulánsoknak

Hedge Fund
Vágólapra másolva!
A portfólió menedzserek év végi bónuszain is érződni fog, hogy az idei év különösen rosszul alakul a hedge fundok számára. Egy friss jelentés szerint 10-20 százalékkal kevesebbet vihetnek haza decemberben a menedzserek, mint egy évvel korábban.
Vágólapra másolva!

A hedge fundoknak igen rossz évük volt 2018-ban, és bár közel egy hónap még hátravan ebből az évből, már most elég jól látszik, hogy a fedezeti alapok elemzői és menedzserei is alaposan meg fogják érezni az idei gyenge teljesítményt – mondta a Business Insidernek Adam Zoia, a CompIQ vezetője.

A cég jelentése szerint a medián jövedelem – beleértve az alapfizetéseket és a bónuszokat – 12 százalékkal, 572 ezer dollárra zsugorodhat éves alapon a vezető elemzők körében. Ezzel együtt

a portfólió menedzserek medián jövedelme várhatóan 967 370 dolláros lesz az év végén, ami 15 százalékos csökkenésnek számítana a tavalyhoz képest.

A leginkább védett pozícióban a junior befektetési szakemberek és a back office munkatársak vannak – jelezte Zoia. A jelentés szerint a junior elemzők medián jövedelme mindössze 1 százalékkal lehet kevesebb a 2017-es szinthez viszonyítva.

Mindez azért is izgalmas, mert a hedge fund szektor arról híres, hogy a benne dolgozók hatalmas pénzeket tudnak keresni. Alapvetően azért, mert a fedezeti alapok igen kockázatos befektetési stratégiákat követnek – magas hozamokat ígérve –, miközben igen magas díjazásokkal kezelik az ügyfelek tőkéjét. Nem véletlen, hogy az olyan cégek vezető menedzserei, mint a Bridgewater Associates (Ray Dalio) vagy az Appaloosa Management (David Tepper) a világ leggazdagabb emberei közé tartoznak.

Nagyon gyenge évet tudhatnak maguk mögött a hedge fundok Forrás: 123rf.com

Az elmúlt időszakban azonban a hedge fundok komoly nyomás alá kerültek, ahogy a kiugróan magas költségek és díjak mellett relatíve gyenge hozamokat értek el. Ez a probléma egyébként a válság utáni időszakban kezdett látványos lenni. Részben azért, mert a hedge fundok magas költség-magas hozam stratégiájának alapja az aktívan kezelt portfóliókban rejlik, és ez akkor működik igazán hatásosan, ha a piac egésze nem szárnyal megállás nélkül. Ha azonban az indexek folyamatosan emelkednek, akkor egyre többen mennek át a passzívan kezelt, indexkövető alapokba, amelyek sokkal alacsonyabb költségszerkezettel működnek, viszont ugyanúgy elérik a magas hozamokat. Következésképpen a hedge fundok évek óta tartó nehézkes teljesítményének egyik alapvető oka az, hogy

a befektetők jelentős részének egyszerűen nem érte meg sokat fizetni azért, hogy kockáztassanak, amikor olcsóbban és sokkal kisebb kockázat mellett is nagyokat lehetett kaszálni a piaci felfutás idején.

Mindehhez jöttek még az idei piaci felfordulások, és végül azt láthatjuk, hogy november elejéig a hedge fund szektor egésze mínusz 0,8 százalékos éves hozammal állt. Ezzel szemben a tavalyi évben 11,4 százalékos volt a hozam, ami négy éve nem látott erős eredménynek számított.

Az idei október különösen kellemetlen időszak volt, aminek következtében 2010 májusa óta nem látott gyenge teljesítményt hoztak össze az alapok. A Hedge Fund Research adatai alapján

a szektor 3 százalékos mínuszt ért el idén októberben.

A helyzet olyannyira kedvezőtlen, hogy Zoia arra számít, a kisebb hedge fundok elbocsátásokra is kényszerülhetnek még az idei év vége előtt.