Kaszinókkal jutna kemény valutához Észak-Korea, ha Kína hagyná

Kim Dzsongun, Kim Jong Un, látogatások
Látogatás egy, a Koreai Néphadsereg üzemeltetésében működő lazacfarmon
Vágólapra másolva!
Phenjannak le kell állítani kaszinófejlesztési projektjeit, ha nem akarja, hogy Peking elzárja a pénzcsapokat, amelyek révén befektetések valósulhatnak meg a latorállamban - írja egy dél-koreai lap.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo korábban megírta, Észak-Korea első számú vezetője, Kim Dzsongun, országa gazdasági fellendítése egyik eszközének a turizmus, valamint a szerencsejátékok világának fejlesztését tekinti. Phenjannak jól felfogott érdeke fűződik ahhoz, hogy a tehetősebb belföldieket és az odalátogató külföldieket - elsősorban kínaiakat - a kor nyugati nívójának megfelelő turisztikai létesítményekkel szolgálja ki. A vendégek ugyanis kemény valutát visznek az országba, amire a rezsminek folyamatosan égető szüksége van, hiszen saját devizája, a won, lényegében nem rendelkezik nemzetközileg is értelmezhető értékkel, azzal csak országon belül lehet fizetni.

A Radio Free Asia azonban most meg nem nevezett, Kína és Észak-Korea ügyeire belülről rálátó névetelen kínai forrásaira hivatkozva jelenti, Pekingnek elege lett abból, hogy Phenjan szállodaprojektjeit képtelen elképzelni kaszinók nélkül.

Kim Dzsongun-nak, Észak-Korea első számú vezetőjének le kellett állítani a kaszinóépítéseket kínai nyomásra Forrás: AFP

Kína olyannyira begurult a Las Vegas-i álmokat dédelgető déli szomszédjára, hogy állítólag közölte Phenjannal:

a további befektetéseket és a segítségnyújtást kockáztatja a Kim-vezetés, ha nem áll le a szerencsejátékok népszerűsítésével.

Ez mindenképpen erős üzenet Pekingből, mivel a nemzetközi szankciók előtt Kína számított a világtól elzárt Észak-Korea első számú kereskedelmi partnerének, és amellyel vélhetően most is folytatnak bizonyos arányú, tilosban zajló seftelést.

Peking azonban azt közölte, Phenjan ne számítson sok jóra, ha terepet ad a kínai állampolgároknak ahhoz, hogy pénzüket turistaként kaszinókban szórják el.

A szerencsejáték Kínában tiltott, és a kínai vezetés nem szeretné, ha állampolgárai máshol rákapnának a könnyen káros szenvedéllyé váló foglalatosságra.

A hírek szerint a kínaiak egy része már így is rászokott arra, hogy külföldre utazik próbára tenni szerencséjét.

A kínai illetékesek állítólag azt is közölték, mely észak-koreai fejlesztésekkel kapcsolatban látnak problémát. Ennek eredménye az, hogy felfüggesztették néhány észak-koreai szállodakomplexum építését, ahová korábban Phenjan kaszinót is tervezett. Így járt a Sinidzsu észak-koreai városban, a Jalu határfolyó közelében zajló beruházás is.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/© Matjaz Boncina/Matjaz Boncina

A phenjani vezetés nagyon komolyan vette a jelzést,

egy forrás szerint az egyik szálloda- és kaszinóprojekt leállítását személyesen Kim Dzsongun adta utasításba.

A híradásokból kiderül: Pekingnek csak azzal van baja, hogy Phenjan a szerencsejátékokat népszerűsíti a kínaiak körében. A turisztikai fejlesztésekkel nincs gondja, a kaszinóügyleteket viszont nem tűri meg a jövőben. Így az építkezések a továbbiakban vélhetően a kaszinók felhúzása nélkül folytatódhatnak majd.