Az Amazonnal a világverő milliárdos vagyona is szárnyal

amazon
Jeff Bezos
Vágólapra másolva!
Az Amazon csütörtöki gyorsjelentését követően Jeff Bezos, a cég vezérigazgatójának összvagyona elérte a 120 milliárd dollárt. Ezzel Bezos még tovább növelte az előnyét a második Bill Gates előtt, ahogy vállalata kedvező eredményeket közölt.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki zárás utáni kereskedés során 6,2 százalékot erősödött az Amazon részvénye, miután a cég közzétette a negyedéves gyorsjelentését. Noha a vállalat papírja a normál kereskedésben 4,2 százalékot esett, és Bezos ezzel közel 5 milliárd dollárt veszített, a zárás utáni fordulat megváltoztatta a képet – írja a MarketWatch.

Szárnyaló vagyonok

A Bloomberg milliárdosokat tömörítő indexe alapján ugyanis az látszik, hogy ha az Amazon nyeresége kitart a pénteki nyitásig, akkor hivatalossá válik, hogy Bezos 6,5 milliárd dollárt keresett tegnapról mára, amivel elérte a 123 milliárd dolláros összvagyont. Ezzel pedig

már bőven maga mögött hagyja Bill Gatest, ugyanis a Microsoft legendás alapítója „csupán" 94,8 milliárd dollárral második a listán.

A közép-európai idő szerint péntek déli állás szerint a 123 milliárd nem biztos, hogy össze fog jönni, mivel az Amazon papírja a nyitás előtti kereskedésben csak 5,5 százalékos izmosodást mutat.

Az Amazon részvényének teljesítménye a csütörtöki zárásig Forrás: investing.com

Mindent összevetve,

Jeff Bezos idén januárban már 17,4 milliárd dollárt keresett.

Bezos egyébként először tavaly nyáron előzte meg a listán a Microsoft alapítót, és csütörtök estig 21 milliárd dollárral vezetett Bill Gates előtt.

Az Amazon részvényei a gyorsjelentés közzététele előtt nagyjából 19 százalékot izmosodtak ebben az évben, miközben a Dow Jones Industrial Average Index mindössze 6 százalékot tudott erősödni 2018-ban. Az elmúlt három hónap során azonban az Amazon papírja 26 százalékot szárnyalt.

Lenyomott várakozások

A társaság konkrét jelentését tekintve az látszik, hogy az Amazon a profit és a bevétel terén egyaránt lenyomta az előzetes elemzői várakozásokat.

A nyereség 1,86 milliárd dollárra, részvényenként 3,75 dollárra emelkedett a megelőző negyedéves 749 millióról,

amely részvényenként 1,54 dollárnak felelt meg. A FactSet elemzői konszenzusa 1,88 dolláros egy részvényre eső profit volt.

Jeff Bezos, az Amazon alapítója és vezére Forrás: Getty Images

A bevétel ezzel párhuzamosan 60,45 milliárdra bővült a megelőző 43,74 milliárdról, miközben az elemzők csupán 59,75 milliárdra számítottak. A cég jelezte továbbá, hogy egyszeri tételként 789 millió dolláros előnyt jelentett az amerikai adóreform, ami igencsak megdobta a nyereséget.

Az Amazon saját várakozásai szerint az idei első negyedévben 47,75 és 50,75 milliárd dollár között alakulhat a bevétel, ami nagyjából megfelel a FactSet 48,60 milliárdos elemzői konszenzusának.