A cafeteria elemek új kihívásnak számítanak a bértárgyalásokon

kisvállalkozás vállalkozás üzlet workshop megbeszélés
17213654 - unrecognizable business colleagues working together and using a digital tablet
Vágólapra másolva!
Több nagyvállalatnál is tartanak már a bértárgyalások, a cégek a képzett munkavállalók megtartása érdekében jelentős béremelésre készülnek. A keresetek differenciálása gyakran gondot jelent, mivel feszültségeket okoz dolgozói körökben, néha pedig a szakszervezet lép fel irreális követeléssel.
Vágólapra másolva!

Irreálisan magas bérkövetelést támasztottak a szakszervezetek a Bosch hatvani gyárában, ezért került sor a munkabeszüntetésre, amelyről az Origo is beszámolt. Ugyanakkor a cafetéria kerettel együtt a szakszervezeti követelés mintegy 40-45 százalékos keresetemelkedéssel járt volna. A tárgyalások folyamatosak, az álláspontok már közeledtek, így várhatóan elkerülhető lesz az újabb munkabeszüntetés - írja a Magyaridők.hu.

– nyilatkozta a lapnak Mészáros Melinda.

A bérminimum trükközéseket a munkaadók már hajlandók felszámolni Forrás: 123RF

A bérfeszültségek elkerülése érdekében a tárgyalásokon az átlagos emelés elosztása jelent nagy kihívást

a Liga Szakszervezetek elnöke szerint.

Elsősorban a kulcspozíciókban dolgozók, valamint a munkaerőhiánnyal érintett területek munkavállalói élvezhetik a magasabb emelést, ugyanakkor a 15-20 éve a vállalatnál dolgozó, kisebb felzárkóztatásban részesülők között ez feszültséget jelent.

A tárgyalások középpontjában nemcsak a fizetésemelés szerepel, hanem a béren kívüli juttatások körének szélesítése is.

- mondta László Zoltán, a Vasas Szakszervezetek alelnöke. A dolgozóknak a versenyszektorban a munka törvénykönyve szerint legkésőbb február 10-ig kell megfizetni a megemelt keresetet.