Áramellátás helyett bitcoinos államocska jön létre Puerto Ricón

2018.02.06. 09:21

A tavalyi év hurrikánjaitól tönkretett Puerto Rico még mindig nem állt talpra teljesen. Ennek ellenére, december hónaptól kezdődően, furcsa betelepülési hullám indult meg a szigetre, pontosabban San Juanba. Egy helyszíni riportból kiderül, hogy milliomosok és milliárdosok érkeznek oda, akik egyre több helyszínt választanak ki új, saját városnegyedük részéül. A sziget kormányzója pedig hajlik rá, hogy támogassa a város a városban koncepció megvalósulását, hiszen az odaérkező dúsgazdag személyek fellendülést ígérnek a magára nehezen találó sziget számára. A sajátos vándorlást végző törzs neve: az adóelkerülő kriptovaluta tulajdonosok köre.

Többtucat vállalkozó – nem egy közülük több száz millió dollárt érő vállalat tulajdonosaként – veszi az irányt most télen Puerto Rico felé. Ezúttal azonban nem nyaralási, hanem letelepedési szándékkal. A szinte kizárólag férfiak alkotta érkezők új várost szeretnének építeni: kriptoutópiában csak virtuális pénzzel lehetne fizetni, minden üzleti megállapodás nyilvános lenne, és ez az egész koncepció elősegítené azt is, hogy a helyi közösségek újjászervezzék magukat és kapcsolatrendszerüket. A bitcoinból és hasonló virtuális pénzekből meggazdagodott kriptomilliárdosok a szép új blockchain-jövőt ígérik Puerto Rico számára. S persze eszük ágában sincs adót fizetni.

San Juanba december hónaptól megindult az amerikai kriptovaluta tulajdonosok áradataFotó: Gaál Csaba - Origo

Örök Kisfiúk Játszóteréről váltottak Sol-ra

A beszámolók szerint, bár a betelepülési hullám decemberben indult meg, az új kriptovárosállam helyének megtalálását már nagyjából egy éve elkezdték a bitcoinból, tether-ből és hasonló digitális valutából meggazdagodottak. Azok, akik már akkor tudták, nem térhetnek ki a végtelenségig a viszonylag gyorsan jött vagyon állami megadóztatása elől.

S ez még csak az egyik fele félelmeiknek.

2017-ben a világ számos országában, illetve pénzintézetében persona non grata lett a bitcoin, illetve általában a kriptovaluták. Például az Origo is megírta, hogy Egyiptom főmuftija úgy találta, az iszlámmal ellentétes a kriptopénzekkel való kereskedés vagy annak használata. Az állami irányító szervek és hatóságok pedig mind hangosabban érvelnek amellett, hogy eljött az ideje a kriptopénzek önálló életébe erőnek erejével belenyúlni, forgalmukat valamilyen állami szabályozás alá vonni, árfolyamaikat pedig tényleges pénzpiaci szabályok szerinti karámba terelni.

Csak kriptovalutával lehetne fizetni a saját kriptonegyedben, ha sikerül a terv (illusztráció)Forrás: Pixabay

Ez arra késztette számos blockchain vállalat tulajdonosát és jó pár kriptovaluta-milliárdost, hogy sajátos mentőakcióba fogva,

olyan helyen szervezzenek maguknak közösséget, sőt, saját városrészt, ahová nem érnek az adóhatóságok kezei.

A kiválasztott helyszín végül San Juan óvárosa lett, ahová az amerikai kriptovaluta-tulajdonosok pioníri lendülettel érkeztek meg és kezdtek egyeztetésbe a hatóságokkal az épületekről és terveikről. Az utópiának meg is találták a megfelelő nevet, a Puertopia kifejezésben, amíg valaki nem jelezte nekik, hogy ez nagyjából az „örök kisfiúk játszótere" szóképződményt jelenti az újlatinban.

Így a világ – leendő – legújabb városállamát most úgy hívják: Sol (napsugár, dicsőség, napfény).

Saját kerület, helyi szerepvállalások

A szigetre most tucatjával érkeznek a kriptovaluta-tulajdonosok, akik az igen kedvező adózási lehetőségek miatt csábulnak oda. Puerto Ricóban ugyanis lényegében úgy mentesülhetnek mindenféle adófizetési kötelezettségük alól, hogy ennek fejében nem kell lemondani amerikai állampolgárságukról.

A szigeten pedig – a jelek szerint – egyáltalán nem tiltakoznak az érkező milliárdosok ellen, sőt, abban bíznak, hogy jelenlétük révén gyorsan és látványosan erősödhet a régi erejét még mindig csak keresgélő Puerto Rico.

A kriptovalutából meggazdagodottak elkezdték megvásárolni a megvehető épületeket, ajánlatot tesznek szabadon álló földekre, s tárgyalást kezdeményeznek reprezentatív városi épületek hasznosítására is.

Az érkezők elkezdték felvásárolni az ingatlanokatForrás: AFP/SPL

Az érkezők egy része – elegendő szálláshely híján – kibérelt egy kolostort, innen pedig buszos túrákon járják a szigetet, megvásárolható ingatlanokra vadászva.

A helyiek közül nem mindenki fogadja a fejleményeket örömmel, többen nem bíznak abban, hogy a kriptoutópia álma úgy valósul meg, ahogy azt a blockchain-gazdagok ígérik. Az érkezők mindenesetre azt mondják, azt szeretnék megmutatni, jól működhet az a rendszer, melyben a kereskedelembe nem szólnak bele felülről.Ezért ragaszkodnak ahhoz, hogy negyedükben a pénz kizárólag kriptovaluta lehet, és ahol a helyi közösséggel együttműködve valósíthatók meg fejlesztések és érhetők el mindenkinek fontos célok. Azt is ígérik, a kis területen koncentrálódó hatalmas vagyont immár csoportként fogják arra használni, hogy abból jótékonykodjanak és

társadalmi vonatkozásban is javítsanak a szociális helyzeten.

A betelepülők azt ígérik, beindítják a helyi gazdaságot, és segítik a közösség újjászerveződését (illusztráció)Forrás: Pixabay

Egyelőre nem tudni, mi lesz a Puerto Ricó-i kriptokolonializmus vége, és hogyan fogják céljukat elérni a betelepülök. A nemes célok megfogalmazása mellett, többségük nem rejti véka alá, hogy eredendően az adóelkerülő magatartás adta meg a lökést a San Juan-i projektben való részvételre. Ezt Reeve Collins, a Tether egyik alapítója – ennél a kriptovalutánál eredetileg az ötlet az volt, hogy árfolyama valamilyen módon függjön a dollárétól – így fogalmazta meg:

Nem, nem akarok adót fizetni. Ez az első alkalom a történelemben, hogy bárki megalkothatja a saját pénzét, úgy, mint a királyok, kormányok vagy istenek."  

Az egyik kihívás a betelepülők számára az, hogy Puerto Ricóban még mindig akadozik az áramellátás. Így a szigeten nehézségekbe ütközhet az ún. kriptovaluta-bányászat folytatása, különösen úgy, hogy egyetlen bitcoin érme kibányászása is rengeteg energiát emészt fel.