Külföldi bankszámlák: rengeteg kérdést gerjeszt az új kötelezettség

spórolás bankszámla választással, bankszámlaegyenleg, pénzintézet, bank
Vágólapra másolva!
A 2018 január 1-jétől hatályos adózás rendjéről szóló törvény egyik újdonsága, miszerint az egyes adóalanyoknak kötelező bejelenteniük külföldi bankszámlaszámukat. Azonban már a bejelentést megelőzően is számos kérdés merült fel a szabály alkalmazhatóságával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 1. számú melléklete szabályozza az állami adó- és vámhatósághoz bejelentendő adatokat - írja dr. Kelemen László az Adózóna.hu-n.

A gazdasági társaságnak be kell jelenteni külföldi pénzintézetnél vezetett valamennyi érvényes számlaszámát, a bank nevét, és a számlanyitás vagy zárás napját.

Az átmeneti rendelkezések szerint a 2018. január 1-jén érvényes külföldi számlaszámokat az adózónak 2018. január 31-éig kell bejelentenie az állami adó- és vámhatósághoz írásban, formanyomtatványon.

Egy sor kérdéssel találkozik az a cég, aki meg akar felelni a külföldi számlaszámok bejelentési kötelezettségének Fotó: Mudra László - Origo

De mit is jelent az, hogy „külföldi pénzintézet"?

A hazai jogszabályokban a „pénzintézet" fogalmát 1996-ban felváltotta a „hitelintézet" fogalma. A Hpt. (a 2013. évi CCXXXVII. törvény) szerint hitelintézet bank, szakosított vagy szövetkezeti hitelintézet lehet. Emellett azonban egyes pénzügyi vállalkozásoknak (amelyek a nem tekinthetők hitelintézetnek, mert nem gyűjtenek betétet) lehetőségük van arra, hogy cégeknek bankszámlát vezessenek. Ezt is belefoglalva a „pénzintézet" fogalomba, valójában ide tartozik minden külföldi pénzügyi intézmény.

További kérdés, hogy

hogyan kell kezelni az egyre terjedő korszerű fizetési formákat?

Például be kell-e jelenteni ez alapján mondjuk a cég PayPal fiókjának számát, amelyről fizetési műveletek kezdeményezhetők, vagy ilyenek fogadására alkalmas?

További kérdés, hogy

a gazdasági társaságnak milyen viszonyban kell lennie az adott számlával?

Neki kell rendelkezni felette, vagy elég, ha a számlát a nevében nyitották meg? Különösen érdekes a vállalatcsoport cash pool számláit bejelenteni, amelyek a benne részt vevő tagvállalatok folyószámláinak egyenlegét jelenti, virtuális, tehát akár tényleges pénzátvezetés nélkül is. Mi a helyzet, ha egy nemzetközi vállalatcsoportban a magyar leányvállalat úgy vesz részt, hogy az elszámolást nem is ő kezeli?

Ezekre a kérdésekre egyelőre nincs válasz.