Kiszervezhetik az új brit útlevelek gyártását

útlevél, brit, brexit
Az uniós harmonizáció miatt ajánlott színű útlevelek helyett újra kék színű úti okmányok jönnek a szigetországban (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Nemcsak irdatlan pénzt, hanem nyilvánvalóan presztízsveszteséget is jelent az, hogy úgy tűnik, nem brit vállalat fogja gyártani a brexit utáni időszak „kék" brit útleveleit. A The Guardian beszámolójából kiderül, a brit nagypolitikában jókora felbolydulást keltett a bejelentés, hogy offshore biznisz születhet a sokak szerint szimbolikus jelentőségű, új útlevelek gyártásából.
Vágólapra másolva!

Minden jel szerint, nem ugyanaz a cég fogja elnyerni a brexit utáni időszak brit útleveleinek gyártásra szóló megbízást, mint amelyik a mostani változatok előállításáért felel. A kedélyeket ez esetben nem elsősorban az állammal kötendő gigaüzlet nagyságrendje borzolja, hanem az, hogy az aspiráns vállalat nem brit, hanem egy francia-holland cég.

Új útlevél lesz a briteknél az uniós kilépés lezárása után Forrás: Getty Images/Matt Cardy

Szimbolikus jelentőségű okmány

Új és a jelenlegitől eltérő színárnyalatú lesz a brexit utáni brit útlevél. A bordó útleveleket az Egyesült Királyságban az Unió ajánlására vezették be, noha arra kötelező érvény nem volt. A kilépés után visszatérnek a kék színhez.

A változtatásnak sokak szemében szimbolikus jelentősége van.

A brexit mellett érvelők úgy vélik, ez egy erőteljes módja annak, hogy a britek kifejezzék, Nagy-Britannia újra visszanyeri szuverenitását az Európai Unióból való kilépéssel.

Az uniós harmonizáció miatt ajánlott színű útlevelek helyett újra kék színű úti okmányok jönnek a szigetországban (illusztráció) Forrás: Pixabay

Az új útlevelek gyártása természetesen szigorú előírások szerint kell hogy megtörténjen, és hatalmas összeget jelent.

Nagyjából 490 millió fontra, azaz több mint 170 milliárd forintra becsülik költségét előzetesen – legalábbis a győztes pályázat kapcsán.

Mindezek tükrében érthető, ha a De La Rue nevű brit vállalat vezetője – ez a cég felel az eddig használt okmányok gyártásáért –, Martin Sutherland, nem rejtette véka alá csalódottságát azzal kapcsolatban, hogy a pletykák szerint, egy nem brit cég happolhatja el vállalata elől az üzletet.

– fakadt ki a cégvezető a BBC egyik műsorában.

Sutherland azt is hozzátette, nem fogadja el a döntést, és az erre szolgáló utakon, megtámadja azt. Ugyanakkor garantálni sem tudja, hogy mindenki megtarthatja munkáját üzemükben.

A cégvezető nem állította, hogy a megmérettetés ne lett volna nyilvános vagy szabályos, de véleménye szerint, csak az ár miatt döntöttek cége ellen. Szerinte mindez tisztességtelen. Hozzátette, hogy Franciaországban cégével – lévén, hogy nem belföldi bejegyzésű vállalat – nem is indulhatna francia útlevél gyártására kiírt tenderen.

Hatalmas a visszhang

A fejlemény, hogy nem hazai cég gyártaná az új típusú okmányokat, elképesztő felbolydulást okozott a brit közéletben. Rengeteg politikai és közéleti szereplő szólalt meg az ügyben, pro és kontra érveket sorakoztatva fel a kérdésben.

Egy dologban azonban megvolt az egyetértés:

az új útlevél és annak színválasztása, szimbolikus jelentőségű a brexitre készülő briteknél.

A brit miniszterelnök, Theresa May, még februárban azt mondta, a brexit után nem kell az EU elvárásaihoz igazodniuk úti okmányaik színével, így 2019 őszétől új dokumentumokat vezetnek be.

Theresa May britn miniszterelnök fél évvel a kilépési folyamat lezárása utánra, 2019 őszére ígérte az új útleveleket Forrás: AFP/Ben Stansall

Kormányzati oldalról elhangzott az is, nincs semmilyen biztonsági vagy különleges oka annak, hogy egy nyílt eljárás keretében, ne azt a céget válasszák, amely a legolcsóbban kínálja a legjobb minőséget az állam számára. Egy szóvivő hozzátette: a mostani döntés még nem végleges.

Ennek hallatára azonban sokan máris jelezték kifogásukat a várható fejlemény miatt. Több politikus hitetlenkedésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy most, amikor közeleg a brit útlevelek újbóli használatának pillanata – tehát a teljes önrendelkezés visszaszerzésének jelképe –, szembesítik őket a ténnyel, hogy francia-holland cég készíti majd azokat. A legdurvábban talán egy korábbi kabinetfőnök, Priti Patel fogalmazott, aki azt mondta:

ez a döntés egyenesen perverz.

Van, aki racionálisabb megközelítést választva azt mondta, a brexit miatt gyengülő font miatt az országnak minden pénzre szüksége van, és azt értelmetlen – akár ebben a formában is – külföldre vinni.

Búcsút intenek az egységes színnek a britek, ám nagy felbolydulást okozott, hogy várhatóan nem brit vállalat gyártja az új okmányokat, hanem egy francia-holland cég Forrás: AFP/-

A befutó Gemalto nem csak árban ígért a brit versenytárs alá, hanem átfogó ePassport megoldásokat is kínál, ami szintén szerepet játszhatott a döntésben.

Egyesek pedig azt is megemlítik, figyelembe kell venni, hogy a hatályos uniós szabályozás szerint, a nagy állami, nyilvános beszerzésekre,

a közösség egészéből meg kell hívni az érintett vállalatokat

- ez egyébként ellentmond a De La Rue vezetője állításának arról, indulhatna-e cégével francia beszerzésen.

Jelenleg pedig még ezek a szabályok érvényesek a ténylegesen 2019 márciusára befejeződő kilépési folyamatban.