Az EKB csökkenti, majd kivezeti gazdaságélénkítő kötvényvásárlásait

Európai központi bank
The European Central Bank (ECB) is pictured prior to the press conference following the meeting of the Governing Council in Frankfurt/Main, on January 19, 2017. / AFP PHOTO / Daniel ROLAND
Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) a jövő évtől megszünteti gazdaságélénkítő eszközvásárlási programját - döntött a bank kormányzótanácsa.
Vágólapra másolva!

Az EKB honlapjára felkerült közlemény szerint a testület megerősítette, hogy szándékában áll a nettó eszközvásárlásokat 30 milliárd eurós havi ütemben 2018 szeptember végéig folytatni.

Az idei utolsó negyedévben az eszközvásárlások havi összegét azonban 15 milliárd euróra csökkentik és a programot az idei év utolsó napján kivezetik.

A kormányzótanács arról is döntött, hogy változatlanul hagyja az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,40 százalékos szintjét.

Forrás: AFP/Daniel Roland

Az euró nem reagált az EKB döntéseire, árfolyama a közlemény ismertetése előtt és után is egyaránt 1,1827 dolláron állt.