Újra népszámlálás lesz Magyarországon

népszámlálás
Budapest, 2011. október 1. Népszámlálóbiztos egy háromgyerekes budapesti családnál segít a kérdőívek kitöltésében. Megkezdődött a népszámlálás, 2011. október elsejétől október 16-ig interneten is kitölthetőek a lakás- és személyi kérdőívek, és számlálóbiztosok is járják az országot. MTI Fotó: Czimbal Gyula
Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal már most a 2021-es népszámlálásra készül. Szerdától véleménykutatást végeznek, hogy felmérjék, mit gondolnak az emberek a személyazonosító adat rögzítéséről. 
Vágólapra másolva!

A legutóbbi két népszámlálás során csak a megkérdezettek lakcímét rögzítették, de később ezt sem használták fel a kérdőívek során.

A KSH szerint a személyazonosító adatokra azért lenne szükség, mert így az állami nyilvántartásokban rendelkezésre álló adatokból többet is át tudnának emelni, vagyis

a kérdőív rövidebb és gyorsabb lenne.

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon és Szlovákiában nem szükséges semmilyen személyes azonosítót megadni a népszámlálás során. A KSH változtatna az eddigi adatfelvételi módszerén, ezért a következő hetekben felmérik, mit szólnának ehhez a megkérdezettek.

A népszámláláskor felvett adatokat

a KSH a feldolgozásig őrizné meg,

hogy a válaszadók továbbra se lehessenek beazonosíthatók.

A KSH honlapján azt írja, a válaszadók egy részét összeírók keresik majd fel, további 16 ezer ember pedig önálló internetes kitöltéssel vehet részt a felmérésben.