A Magyar Nemzeti Bank 2014-ben megkezdett bankjegycsere-programja a lezárásához közeledik, a bankjegysorozat utolsó elemeként megújul az 500 forintos címlet is - hangzott el a jegybank tájékoztatóján.

Az új bankjegyek kibocsátása ezúttal is két lépcsőben történik.

Holnaptól törvényes fizetőeszköz

Először a kibocsátási rendelet kihirdetésével,

2018. július 4-től törvényes fizetőeszközzé válik a megújított 500 forintos bankjegy.

Majd ezt követően kezdődik meg a készpénzforgalom kiemelt szereplőinek felkészítése az új 500 forintosok forgalomba kerülésére.

Az új 500 forintos bankjegy előlapjaForrás: MNB

A következő hónapok legfontosabb feladata lesz a bankjegyelfogadó és feldolgozó gépek, automaták alkalmassá tétele az új bankjegy kezelésére.

Meg kell kezdeni a felkészülést

Az MNB ennek jegyében hívja fel minden parkoló-, menetjegy-, ital- és áruautomata-üzemeltető figyelmét, hogy berendezéseik felkészítését mielőbb kezdjék meg annak érdekében, hogy az emberek az új 500 forintos bankjegyekkel is zökkenőmentesen használhassák majd az automatákat.

Az új 500 forintos hátoldalaForrás: MNB

A felkészülési időszak lezárása után, a kibocsátás második lépéseként,

2019. február 1-től fizethetünk majd a megújított 500 forintos címlettel.

A jelenlegi 500 forintos bankjegyeket 2019. október 31-ig használhatjuk vásárlásainknál, ezt követően az MNB bevonja azokat.

Így 2019. november 1-től már csak a megújított 500 forintos bankjegyekkel lehet majd fizetni.

Fontos tudni, hogy a régi bankjegyek még hosszú évekig nem veszítik el értéküket.

Az MNB a bankjegycsere keretében új 500 forintos címletet mutat be, fizetni azzal legkorábban jövőre lehet, de július 4-től törvényes fizetőeszközzé válikFotó: Adrián Zoltán - Origo

A bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három évig, a jegybank pedig húsz évig – azaz 2039. október 31-ig - díjmentesen váltja át azokat azonos címletű törvényes fizetőeszközre.

A forintbankjegyeket érintő változásokról az MNB honlapjának Bankjegy és érme oldalán további naprakész, részletes információk érhetők el.