Külföldről jön a munkaerő a magyar piacra a szakemberhiány miatt

építkezés építőmunkások munkások cement city clear clouds commercial concrete construction development diagonal engineering estate flats high industry labor lattice lift move offices progress project regeneration rise scaffold scaff
23105170 - construction site workers
Vágólapra másolva!
Az egyre több ágazatot érintő munkaerőhiány már jó ideje problémát jelent a vállalkozásoknak, amelyek működését tovább bénítja a nyári szabadságolási időszak. A munkaerőhiányt külföldi vendégmunkásokkal próbálják pótolni a cégek. Csak Jász-Nagykun-Szolnok megyében körülbelül 1300 Ukrajnából behozott vendégmunkás dolgozik.
Vágólapra másolva!

A nagy létszámú cégek egyszerre állnak le nyáron, hogy szabadságra küldjék a dolgozókat, de a kkv-k esetében komoly bevételkieséssel jár a nyári szünet, főleg ha főszezonra esik a vállalkozás fő profitja.

A cégek Ukrajnából kénytelenek munkaerőt felvenni a hazai munkaerőhiány miatt Forrás: Origo

"Mi többször veszünk ki pár napos szabadságot, azt nem tudjuk megoldani, hogy például két hétre elutazzunk ilyenkor, és ez igaz a tulajdonosra is" – mondta egy kis településen működő bolt alkalmazottja a Szoljon.hu-nak.

"Több helyen ilyenkor nagyon sok túlórát kénytelenek vállalni a dolgozók, de arra ügyelni kell, hogy ennek törvényes keretei vannak.

Ezzel több kis cég is küszködik. A vendéglátásban, kereskedelemben nyáron nagyobb forgalom reményében nem állnak le, nekik pótlólagos munkaerőforrást jelenthetnének a nyugdíjas-szövetkezetek" - mondta Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. - "Nő az Ukrajnából érkező munkaerő száma is, 1250–1300 fő dolgozik most a megyében, a Jászságban, de már Szolnok térségében is több helyen velük oldják meg a helyettesítést, van, ahol egy-két hónapra kötnek velük szerződést".

A teljes cikk itt olvasható el.