Egy utazásszervező cég megmutatja, így lép fel a kardszárnyú delfinekért

kardszárnyú delfin show
3014605 01/11/2017 The Canary Islands, Spain. An orca/killer whale show at the Loro Parque Tenerife theme park/oceanarium. Alexander Kovalev/Sputnik
Vágólapra másolva!
A Thomas Cook brit utazásszervező vállalat jövő nyártól nem kínál jegyeket olyan élményparkokba, amelyek kardszárnyú delfint tartanak fogságban, mivel ügyfelei több mint 90 százalékának fontos az állatok jóléte.
Vágólapra másolva!

A két érintett intézmény a floridai SeaWorld delfinárium és a Tenerifén működő Loro Parque állatkert – írta a BBC News.

– mondta Peter Fankhauser, a vállalat vezetője a vasárnapi bejelentésekor.

Illusztráció Forrás: AFP/Sputnik/Alexander Kovalev

Blogbejegyzésében Fankhauser elismerte, hogy mindkét park megfelel az orkák tartására vonatkozó előírásoknak és komoly fejlesztéseket is végeztek, ám mindettől függetlenül,

jövő nyártól a Thomas Cooknál egyetlen olyan intézménybe sem lehet majd belépőjegyet venni, amely kardszárnyú delfint tart fogságban.

Fankhauser szerint az elmúlt 18 hónapban rengeteg szakértővel egyeztettek, és megvizsgálták a releváns tudományos bizonyítékokat is.

Az ügyfeleik részéről érkezett visszajelzések alapján azonban az rajzolódott ki, hogy a vásárlóik több mint 90 százaléka számára fontos tényező, hogy utazási irodájuk komolyan foglalkozzon az állatok jólétének ügyével.

Illusztráció Forrás: AFP/Sputnik/Kirill Kallinikov

A SeaWorld többé nem szaporítja fogságban élő orkáit, de a parkjaiban élő példányokat megtartja. A cég közleményében azt írta, hogy parkjait "már több millióan keresték fel Nagy-Britanniából", és továbbra is várják a szigetország lakóit.

Továbbá megismerhetik azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a faj vadon élő példányainak megóvása érdekében teszünk" – nyomatékosította a vállalat.

Illusztráció Forrás: AFP/Sputnik/Kirill Kallinikov

A delfinek és más állatok szórakoztató célú fogva tartása miatti kritikus hangok akkor erősödtek meg, amikor 2013-ban bemutatták a Blackfish – Egy kardszárnyú delfin története című dokumentumfilmet, amelynek középpontjában Tilikum története állt.

Az orlandói SeaWorld delfinje 2010-ben a nézők szeme láttára rántotta magával a medencébe és ölte meg idomárát, Dawn Brancheau-t, a Dine with Shamu című show végén.

A SeaWorld látogatószáma megcsappant, ugyanakkor a park "manipulatívnak" nevezte a dokumentumfilmet.

A Thomas Cook már régóta nem vesz részt a SeaWorld online reklámozásában, mióta a parkban a Kasatka nevű kardszárnyú delfint elaltatták az ott dolgozók.

Az iroda tavaly 49 állatkert esetében vizsgálta meg, hogy azok megfelelnek-e az állatok jólétére vonatkozó irányelveinek, amelyeket a brit utazási irodák szövetségének (ABTA) előírásaira alapozva fogalmazott meg. A vizsgált intézmények közül 29 nem felelt meg, ezért a vállalat megszakította velük az együttműködést.