A NAV felkészült a bevándorlási különadó beszedésére

SORS László; ÁDER János
Budapest, 2018. június 13. Sors László, a Pénzügyminisztérium Nemzeti Adó- és Vámhivatalt vezető államtitkára (b) átveszi kinevezési okmányát Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palota Tükörtermében 2018. június 13-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Közeledik a határidő azon szervezetek számára, amelyeknek bevándorlási különadót kell fizetni. A NAV felkészült a beszedésre.
Vágólapra másolva!

Felkészült a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a bevándorlási különadó beszedésére. A

hivatal az új adóteher szabályait következetesen számon fogja kérni az érintett szervezeteken.

Erről Sors László, a NAV-ot vezető államtitkár nyilatkozott a Magyar Időknek.

A lapnak Sors elmondta azt is, hogy az illegális bevándorlást támogató szervezetek adóügyi feladatai lényegében nem különböznek a vállalkozások kötelező teendőitől.

Sors László, a Pénzügyminisztérium Nemzeti Adó- és Vámhivatalt vezető államtitkára átveszi kinevezési okmányát Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palota Tükörtermében Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az adóhivatal ezért a bevándorlási különadót a többi adónemhez hasonlóan kezeli, ennek megfelelően az érintetteket tájékoztatja a kötelezettségeikről, ellenőrzi azok teljesítését,

szükség esetén pedig szankcionál.

A NAV vezetője közölte, hogy az adóhivatal minden kérdésben, így az adóbevallások kitöltésében is segítséget nyújt, a hivatali honlapon a külföldi érintettekre tekintettel

angolul is közzétették a részletes tájékoztatót.

Meddig kell leadni az adóbevallást?

Az illegális bevándorlást támogató szervezeteknek augusztus 25-ig kell bejelentkezniük a NAV-nál, első adóbevallásukat szeptember 15-ig kell leadniuk.

Meddig kell befizetni?

A bevallást ezt követően a támogatást követő hónap 15. napjáig a támogatást nyújtó szervezetnek kell bevallania és megfizetnie, arról pedig a támogatásban részesülő számára is nyilatkozatot kell tennie.

Kikre vonatkozik a különadó?

A kötelezettség azokra vonatkozik, akik a bevándorlás támogatására a médiakampányokat és a médiaszemináriumokat tartanak, hálózatot építenek és működtetnek, a migrációt kedvezően bemutató propagandatevékenységet végeznek.

Adófizetés és nyilatkozattétel híján a támogatott szervezet válik adóalannyá.

A 25 százalékos adót az anyagi támogatás értéke vagy a bevándorlást segítő tevékenység költsége után számítják, az ebből származó bevétel határvédelmi feladatokra használható föl.