Eltűnnek a bosszantó akciós reklámújságok?

okostelefon smartphone mobil e-mail
Vágólapra másolva!
Minden család havonta több mint 2 kiló, évente 26 kilónyi áruházi reklámújságot kap a postaládájába a Ripost.hu szerint. A kormány jelentős díjemeléssel visszaszorítaná a környezetet terhelő, sok ezer tonnányi papírhulladékot jelentő akciós újságokat 2019. januártól. A cégek nem válaszoltak a lap megkereséseire, azonban egyre többen fejlesztenek reklámújságot helyettesítő mobilalkalmazást.
Vágólapra másolva!

2019. január 1-jétől a jelenlegi kilónkénti 84 forintos környezetvédelmi termékdíjat 304 forintra emelné a kormány.

A jelentős emelés nemcsak a környezetvédelmet befolyásolná alaposan, de a vásárlási szokásokat is.

A weoboldal több áruházláncot is megkérdezett, hogy mit terveznek a várható rendelet kapcsán: marad minden így és a hirdetőkkel, vásárlókkal fizettetik meg a pluszköltségeket, vagy méretet csökkentenek, megjelenést ritkítanak, esetleg magazinra váltanak?

Utóbbira ugyanis nem vonatkozik a környezetvédelmi termékdíj, de a lap nagyobb részét tartalomnak kell megtöltenie hirdetés helyett.

Persze az elektronizálás is lehet kiút: postaláda helyett e-mail postafiókra, az áruházlánc honlapjára vagy mobilalkalmazásba is költözhetnek a papír alapú reklámújságok. Mintegy fél tucat áruházlánc egyike sem válaszolt azonban az újság kérdéseire. Hozzátesszük, az akciós újságok az áruházláncok honlapjain már most is elérhetőek.

Az okostelefonon olvasható reklámújság, sőt, a személyre szabott elektronikus reklámújság lehet a jövő zenéje Forrás: Jéshoots / Pexels

Régóta léteznek olyan weboldalak, melyek az áruházi akciós újságokat összesítik a neten, némelyiknél még a lapozás élményét és hangját is megadják mellé.

Vannak ilyen mobilalkalmazások is, melyekben a reklámújság mellett bevásárló lista, áruházkereső vagy házhoz szállítási lehetőség is rendelkezésre áll. Hamarosan pedig olyan elektronikus reklámújságok készülhetnek, melyekről, az általunk önkéntesen megadott adatok alapján úgy érezhetjük, kifejezetten nekünk készültek.

A témáról részletesebben olvashatnak a Ripost.hu oldalán.