Az IMF borús képet festett a világgazdaságról

IMF logo
The International Monetary Fund logo is pictured at IMF Headquarters September 30, 2016 in Washington, D.C. The IMF will host the 2016 Annual Meetings of the International Monetary Fund and the World Bank Group October 7-9. / AFP PHOTO / ZACH GIBSON
Vágólapra másolva!
Visszavágta a világgazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A szervezet elsősorban arra hivatkozva ütött meg pesszimista hangot, hogy az USA és kereskedelmi partnerei között fennálló feszültségek globálisan is visszafoghatják a gazdasági aktivitást.
Vágólapra másolva!

Miközben a Nemzetközi Valutaalap elismerte a magyar gazdaság sikereit, a világgazdaság egészével kapcsolatban már pesszimistább hangot ütött meg. Az IMF friss prognózisa szerint ugyanis a globális gazdaság idén és jövőre 3,7 százalékkal bővülhet, ami 0,2 százalékponttal alacsonyabb a legutóbb (áprilisban) megfogalmazott várakozásnál – írja a CNBC.

Az IMF ezzel visszaigazolta a korábban megjelenő adatokat, amelyek már utaltak arra, hogy

a világkereskedelmi konfliktusok (elsősorban az USA és partnerei között) elkezdtek kézzel fogható negatív hatást gyakorolni a gazdasági aktivitásra.

Legutóbb az derült ki, hogy a cégvezetők világszerte ráléptek a fékre, és a következő 12 hónapban inkább kivárnak a nagyobb üzletkötésekkel.

A Valutaalap korábbi prognózisa most már túlságosan optimistának tekinthető, figyelembe véve, hogy további zavarok fakadhatnak a kereskedelmi összecsapásokból – mondta Maurice Obstfeld, az IMF vezető közgazdásza.

Kereskedelem és növekedés

Jelenleg két nagy kereskedelmi egyezmény van függőben, és okoz bizonytalanságot. Az egyik az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) elfogadásra váró módosításai, a másik pedig az Európai Unió és Nagy-Britannia viszonya – még mindig nem teljesen világos, milyen lesz a felek közti kapcsolat a brexit után. Obstfeld emellett kiemelte,

a kínai termékek ellen kivetett amerikai vámok – különösen az autóiparban – komoly károkat okozhatnak az ellátási láncokban,

főként akkor, ha még tovább eszkalálódik a konfliktus.

A kereskedelem a legfontosabb kockázati tényező Forrás: AFP/Christian Charisius

Ennek fényében nem meglepő, hogy a Valutaalap a globális kereskedelem volumenére vonatkozó prognózisát is visszafogta. Az IMF most úgy számol, hogy a javak és szolgáltatások teljes áramlása idén 4,2, jövőre pedig 4 százalékkal erősödik – ez 0,6, illetve 0,5 százalékpontos csökkentés a korábbi becslésekhez képest.

Ráadásul a kereskedelmi háború két legfontosabb szereplője (az Egyesült Államok és Kína) szintén lassabb gazdasági növekedésre számíthat a megelőző várakozásokhoz képest.

Idén még maradhat a korábban várt 2,9 és 6,6 százalékos növekedés az USA-ban és Kínában, azonban jövőre az áprilisban vártnál nagyobb léptékű lehet a növekedés lassulása. A 2019-es prognózis szerint így az USA gazdasága csupán 2,5, Kínáé pedig 6,2 százalékkal bővül majd.

A feltörekvők válságai

A legnagyobb pofont azonban a feltörekvő piacok kapták a Valutaalaptól. Obstfeld külön is kiemelte, hogy

a feltörekvő piacok és a fejlődő gazdaságok tekintetében a növekedési prognózis visszafogása sokkal súlyosabb volt, mint a fejlett országok esetében.

A gyengébb beruházási és feldolgozóipari aktivitás ugyanis, kiegészülve a gyengébb kereskedelmi növekedéssel, erősen negatívan hat erre az országcsoportra. Az IMF kiemelte, több gazdaság kapcsán is komoly visszavágások történek az áprilisi várakozásokhoz képest. Ilyen például Argentína, Brazília, Mexikó, Irán vagy Törökország.

A befektetők is megütötték a feltörekvő piacokat Forrás: EyePress News

A feltörekvő gazdaságok egyébként általában is súlyos tőkekivonásokat szenvedtek el az elmúlt időszakban, ahogy

a befektetők, elsősorban az emelkedő amerikai kamatok miatt, lendületesen húzták ki a pénzüket a térségből.

A legnagyobb csapást olyan országok kapták, mint Argentína és Törökország, melyek fizetőeszközei mindenkori mélypontokra süllyedtek az amerikai dollár ellenében.