A Scottish Power az első a nagy brit energetikai szolgáltatók közül, amely termelését teljes egészében megújuló energia felhasználására állította át. A vállalat biztosította villamos energia 100 százalékban a szélenergia hasznosítására épül.

Az utolsó gáz- és hidroerőművi telephelyeit is eladta a Scottish Power a Drax nevű vállalatnak. A 702 millió fontos üzlettel a cég az utolsó, konvecionálisnak tekinthető energiatermelési megoldásaitól is megvált, írja a BBC.

A vállalat a továbbiakban kizárólag megújuló energiaforrásokra kíván koncentrálni.

Gáz- és szénalapú erőműveiket fokozatosan építették le, ezzel párhuzamosan pedig akkora szélenergia kapacitás építettek ki, mely elegendő 1,2 millió brit háztartás ellátásához.

IllusztrációForrás: AFP/William Edwards

Jelenleg 2700 megawattnyi szélenergia kapacítás áll a vállalat rendelkezésére vagy áll építés alatt. A cég most azt is bejelentette, a következő 4 évben terveik szerint megduplázzák ennek mértékét. Ehhez 5,2 millárd fontos, azaz

mintegy 2000 milliárd forintos forrást rendelnének, közel 3000 megawatt új termelőkapacitás felállítására.

A Scottish Power a spanyol energetikai óriás, az Iberdrola tulajdonában van. Ennek elnöke, Ignacio Galan most megerősítette, a vállalatcsoport tartja magát a tervéhez, miszerint a termeléshez kapcsolódó emisszió mértékét 2020-ra 30 százalékkal vágnák meg, 2050-re pedig teljesen karbonsemlegessé válna tevékenységük.