Egy könyvtár, ahol robotok dolgoznak

Helsinki, könyvtár, robot
A room of Helsinki's new Central Library Oodi is seen during a preview on November 30, 2018 in Helsinki, Finland. - The new library will open its doors to the public on December 5, 2018, a day before Finland's 101st birthday. (Photo by Markku Ulander / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT
Vágólapra másolva!
Megnyitotta kapuit Helsinkiben a város új, korszerű központi könyvtára, amelynek számos különlegessége közül az egyik a könyvhordó robotok flottája.
Vágólapra másolva!

A finn ALA Architects építésziroda által tervezett Oodi - amely magyarul ódát jelent -, a finn főváros központjában magasodik. A könyvtár gyűjteményében 100 ezer kötet sorakozik. Az épületben továbbá zenei és filmes projektek számára kialakított stúdiók, egy mozi és háromdimenziós nyomtatókkal, valamint lézervágó gépekkel felszerelt műhelyek is vannak, amelyeket ingyenesen használhatnak a látogatók. A jövőben egy európai uniós támogatással megvalósuló látogatóközpontot is kialakítanak.

A könyvtár egyik különlegessége a világon egyedülállónak számító könyvhordó robotok flottája. A szürke színű, apró kocsik fel-alá járkálnak az épületben, biztosítva, hogy minden egyes könyv visszakerüljön a helyére.

Forrás: AFP/Lehtikuva/Markku Ulander

Naponta nagyjából 10 ezer látogatóval számolnak a könyvtárban. Az 5 és fél milliós népességű országban, amelyet a világ legboldogabb nemzetének nyilvánított idén az ENSZ, csaknem 68 millió könyvet kölcsönöznek ki évente.