Öt jótanács karrierváltáshoz

Startup illusztráció
Vágólapra másolva!
A gyorsan változó munkaerő-piaci viszonyok manapság több nyitottságra ösztönöznek: új szakmák, új lehetőségek kínálkoznak, amik arra késztetik a munkavállalót, hogy újragondolja, milyen pályán képzeli el folytatni karrierje építését. Történjen a pályaváltás saját elhatározásból, vagy kényszerhelyzetből, érdemes átgondolni a döntést, hogy ne érjen minket meglepetés. A Profession.hu Andavölgyi Vivien toborzási specialistájával együtt most összeszedett 5 lépést, amivel megfelelően megalapozhatjuk a sikeres karrierváltást.
Vágólapra másolva!

Ha valaki úgy érzi, rossz pályát választott, új kihívásokra jobb fizetésre vágyik, mert már nem köti le, amit eddig csinált, vagy esetleg leépítés, munkahely megszűnés miatt kerül olyan helyzetbe, hogy pályamódosításra van szüksége, érdemes felkészülni, átgondolni és megtervezni a váltást.

1. Alapozzuk meg a döntést!

A karrierváltás akkor lehet sikeres, ha rendelkezünk megfelelő önismerettel, tisztában vagyunk saját igényeinkkel, elképzeléseinkkel, érdeklődésünkkel, továbbá, ha jól ismerjük a választott pályát és minden velejáróját. „Nagyon gondolja végig, aki karrierváltásba vág bele, hogy mik azok a készségei, amik a legjobban működnek, és mi az, amivel nagyon szeret foglalkozni" - tette hozzá Andavölgyi Vivien, a Profession.hu toborzási specialistája.

2. Készüljünk fel rá, hogy nem megy egyik napról a másikra!

„Tudatosítanunk kell azt is, hogy egy hosszabb folyamatra kell készülnünk. A pályamódosítás előkészítése sok időt, energiát és pénzt emészthet fel és ehhez nagyfokú elkötelezettségre van szükség. A váltást meg kell alapoznunk szakmailag és tapasztalatot is időbe telik szerezni, így nem egyik pillanatról a másikra fogunk tudni érvényesülni az új munkaterületünkön.

- mondta Andavölgyi Vivien.

Merre tovább? - megalapozott döntést kell hozni, ha karrierváltásba fogunk Forrás: Shutterstock

3. Képezzük magunkat!

„Számos rövidebb időtartamú képzés érhető el manapság, mind online mind pedig offline, amik között érdemes első körben körül nézni, és egy

picit belekóstolni abba, hogy tényleg olyan-e az adott munkakör, mint ahogy elképzelte az ember.

Ha valaki rendelkezik nyelvtudással, akkor érdemes külföldi oldalak között is keresgélni, mert több olyan portál is fellelhető, ahol olcsóbban lehet belevágni ilyen képzésekbe. Járjunk szakmai rendezvényekre, ahol jobb betekintést lehet nyerni egy adott területre, és információt szerezni egy adott munkakörről.

4. Közszférából versenyszférába?

Talán első gondolatra nagyobb kihívásnak tűnik, mint amilyen valójában.

A multinacionális cégeknél szokásos eljárásrendszerek, jóváhagyási és felelősségi körök nagyon hasonlítanak az állami intézményekben megszokott eljárásrendekhez.

„Ami a váltáshoz szinte biztosan szükséges, az a nyelvtudás, valamint elengedhetetlen a rugalmasság és a nyitottság." - mondta a szakember.

5. Mikor érdemes belevágni?

„Nem érdemes nagyon rózsaszín képet festeni a pályaváltással kapcsolatban. Tapasztalatból és persze a statisztikákból is jól látszik, hogy az idősebb korosztálynak nehezebb elhelyezkednie. Én azt látom, hogy ez elhatározás kérdése. Ha egy nagyon megalapozott döntés van mögötte, és már az elején elfogadjuk, hogy ez egy hosszabb folyamat lesz, akkor nem kor függvénye a sikeres karrierváltás." - nyilatkozta Andavölgyi Vivien.