Különleges WC-t fejlesztettek teheneknek Hollandiában

tehén, kolomp
Tehén kolomppal a nyakában
Vágólapra másolva!
Piszoárt fejlesztett ki tehenek számára egy holland cég. Az úgynevezett "tehén WC" célja, hogy csökkenjen a mezőgazdaságból származó ammónia-kibocsátás mértéke, ugyanakkor hosszútávon a gazdálkodók munkaterhelése is mérséklődhet majd.
Vágólapra másolva!

Egy holland cég piszoár típusú WC-rendszert fejlesztett ki kizárólag tehenek részére. Az úgynevezett "tehén WC" 2016 óta folyamatos fejlesztés alatt van, és a tervek szerint 2020-ban kerül majd a piacra.

A piszoárt az állatok akkor tudják használni, amikor belépnek az etetőhelyre, a rendszert ugyanis úgy tervezték meg, hogy a tehenek maguktól alkalmazzák.

Miután az állat beállt az etetőhelyre, a vizeletgyűjtő automatikusan a tehén hátsó része felé orientálódik, majd felfelé és lefelé mozogva megkeresi azt az ideget, amelyet megérintve vizelésre készteti a teheneket.

A tehenek ezentúl az etetőhelyen elkülönítve vizelhetnek, ha a gazdák alkalmazzák majd a holland cég 2020-ban piacra lépő találmányát Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Angelika Warmuth

Használat után a "tehén WC" tartálya automatikusan összegyűjti a vizeletet, majd elkülönítve tárolja a szilárd trágyától.

A tehenek vizelete még azelőtt elkülönítésre kerül, mielőtt annak lehetősége lenne a talajba kerülni.

A rendszer célja a mezőgazdaságból származó ammónia-kibocsátás csökkentése. Hosszútávon pedig segíthet abban is, hogy mérséklődjön a gazdálkodók munkaterhelése.

Cikkünk az Agrárszektor.hu írása alapján készült, ahol egy videó is megtekinthető az újításról.