Kockázatokat rejt az 5G a Telekom számára

magyar telekom t-mobile
A Magyar Telekom logója.
Vágólapra másolva!
Várhatóan az idei második negyedévben írják ki az 5G távközlési hálózatok tenderét, amelyben többek között a hazai tőzsdén jegyzett Magyar Telekom is erősen érdekelt. 
Vágólapra másolva!

Egy 700 Mhz-est és egy 3,4-3,8 Ghz-es frekvenciát ajánlanak majd ki. 15 + 5 évig használhatják a nyertesek a sávokat, de az egyszeri aukciós díj mellett még éves használati díjat is kell fizetni az államnak.

700 Mhz-en 60 Mhz lesz foglalható, 3,4-3,8 Ghz-n 310 Mhz. Műszakilag egy szolgáltatónak 700 Mhz-en minimum 20 Mhz-et szükséges elnyernie a működtetés érdekében, míg 3,4-3,8 Ghz-en 80 Mhz-et.

A dolgok jelenlegi állása szerint négy potenciális versenyző mérkőzhet meg az aukción: a Magyar Telekom, a Vodafone, a Digi és a Telenor.

A 3,4-3,8 Ghz-es frekvencián ezért nem várható nagyobb árfelhajtó erő, ugyanis mindenki hozzájuthat az optimális méretű sávhoz. Azonban a 700 Mhz-en már csak három szereplő számára lesz hely, így nagyobb árpresszió várható.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Összehasonlításképpen:

a 4G aukción 33 milliárd forintot költött a Telekom, míg 3G hálózatát tavaly hosszabbította meg újabb 7,5 évvel, ami 11 milliárdjába került a társaságnak. Az 5G aukcióra a nemzetközi példákból kiindulva nagyságrendileg 50-65 milliárd forint költséget vár a piac a Telekomtól.

A következő nagyobb kiadás 2021-ben lesz esedékes, amikor a 2G jár le, vagyis a 900 Mhz-es frekvencia, amin jelenleg a mobiltelefonos beszélgetések zajlanak.

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzői ezek alapján továbbra is úgy vélik, hogy

a Telekom jelentős fedezetet biztosító üzletágai erodálódni fognak a két új integrált szereplő megjelenésének következtében (Digi, Vodafone), emellett jelentős költségekkel szembesül a társaság.

Ezért a cég részvényeire vonatkozóan fenntartják korábban adott alulsúlyozási ajánlásukat.