Még mindig hatalmasat lehet kaszálni a domain üzletekkel

budapest, névhasználati díj, adó, budapesti önkormányzat, tarlós istván, domain név, internet
Vágólapra másolva!
A domaineket általában a weboldal készítés alapvető feltételeként tartják számon és nem üzleti lehetőségként tekintenek rájuk, pedig utóbbiban is van igazság.
Vágólapra másolva!

Manapság már tulajdonképpen mindenben lehet találni üzleti lehetőséget, és nincs ez másként a domainek esetében sem. Ha weboldalt, vagy blogot akarunk indítani, akkor mindenképpen szükségünk van egy domain regisztrációra. Ez az IP-cím szöveges megfelelője, amely beazonosítja a honlapokat. Azért van szükség rájuk az oldal indításához, mert ezeknek az egyedi címeknek a segítségével találhatóak meg a weboldalak.

Manapság már szinte kötelező a céges online jelenlét, így a honlap létrehozása és a domain regisztráció sem kerülhető el. Viszont azon túl, hogy ez egy kötelező eleme az új oldalak indításának, mégis ennél nagyobb jelentősége van.

A megfelelő domain név marketing eszközként is szolgál.

Ez a cím fog szerepelni a névjegykártyán, céges anyagokon, promóciós eszközökön és online felületeken egyaránt. Ha könnyen megjegyezhető és figyelemfelkeltő, akkor jól szolgálja a vállalkozás sikerét. Nemcsak látogatókat, de vevőket, ügyfeleket is hoz. Egy domain név éves fenntartása csupán pár ezer forint, míg a címen létrehozott céges honlap, vagy webshop milliós nagyságrendű bevételt is eredményezhet.

Sokszoros megtérülést hozhat csekély befektetéssel, nem véletlenül tartják számon az egyik legolcsóbb marketing eszközként.

Egy jó domain még ma is hasznos befektetés lehet Fotó: Nagy Attila [origo]

Persze emellett más üzleti lehetőséget is tartogat. A domainek adás-vétele nagy haszonnal kecsegtet, ha jó időben és jó partnernek sikerül értékesíteni. Számos tranzakció történt már a világon és Magyarországon is. A domainek értékét több tényező is befolyásolja. Egyrészt maga a név mennyire hasznos és rövid, tartalmaz-e kulcsszavakat, másrészt a domainen korábban létrehozott minőségi tartalom befolyásolja a DA-t (domain authority), így a domain név értékét is. Továbbá a használt végződés is okozhat különbséget. Többek között .hu és .com tartománybeli azonos domain nevek is bírhatnak más értékkel. Leginkább a vevő preferenciáitól függ, hogy hogy egy adott domain név mennyit ér, aktuális piaci árat nehéz lenne meghatározni, a már megvalósult és ismert tranzakciók árából érdemes kiindulni.

Az adás-vétel történhet erre a célra létrehozott portálokon, tehát az eladásra kínált domain nevek között böngészve, vagy direkt megkereséssel is, ha egy jelenleg használatban lévő domainre akar valaki szert tenni. Azonban arra is van lehetőség, hogy az éppen lejáró domainekre licitáljon valaki, hiszen számtalanszor előfordul, hogy ezek a domainek hatékonyabban használhatók bizonyos célokra, vagy egyszerűen csak jobb a nevük, mint azoknak, amelyek még szabadok.

Megfordítva a helyzetet,

érdemes spekulációs célokból megvásárolni hasznosnak vélt domain neveket, majd egy alkalmas pillanatban értékesíteni azokat.

Így lehet egy pár ezer forintos domain névvel akár millió dollárokat is keresni (persze nem feltétlenül a magyar piacon). Viszont százezres, de akár milliós nagyságrendű tranzakciók nálunk is történnek, megsokszorozva ezzel a befektetett összeget.

Forrás: Rackhost Zrt.