A világ tetején, egy fehér sivatagra költenek dollármilliárdokat

Fura
Salar de Uyuni, Bolívia - a világ legnagyobb kiterjedésű és egyben legmagasabban fekvő felszíni sómezeje általában száraz, viszont időszakosan néhány cm-es vízréteg borítja
Vágólapra másolva!
Új partnerre talált Kína személyében Bolívia a világ egyik legfontosabb nyersanyagának számító lítium kitermelésében - írja a Mining.com. A lítium nélkülözhetetlen napjaink elektromos autóinak és elektronikai eszközeinek akkumulátoraihoz, a bolíviai sómezők pedig a Föld egyik legnagyobb tartalékát rejtik.
Vágólapra másolva!

A világnak egyre nagyobb szüksége van a lítiumra, amiből a Salar de Uyuni nevű, bolíviai sómező rejti az egyik legtöbbet. A globálisan is jelentős, földöntúli tájon található készlet jelentőségéről ebben a cikkében írt az Origo. Ebben a cikkben pedig azt mutatta be, hogy Bolívia nemzetközi, nagy gyakorlattal és szaktudással rendelkező bányavállalatokkal közösen akarja megoldani a kitermelést és a hasznosítást. Az első befutó egy német cég lett, amely kitermelési, majd később feldolgozási tevékenységbe kezdhet a fennsíkon.

Salar de Uyuni, Bolívia - a világ legnagyobb kiterjedésű és egyben legmagasabban fekvő felszíni sómezeje általában száraz, viszont időszakosan néhány centiméteres vízréteg borítja Forrás: Shutterstock/ Olga Gavrilova

Ahogy most kiderült, az ország nem állt meg itt.

Bolívia most készül fel arra, hogy a lítium világpiacának meghatározó szereplőjévé lépjen elő, ehhez pedig Kína nyújta számára a további segítséget.

A kormány ugyanis bejelentette, hogy egy kínai nagyvállalat és egy állami cég közös társaságot alapít, elsősorban a nyersanyag feldolgozási munkálataira.

A Xinjiang TBEA Group, társulva a vegyesvállalatba, a Coipasa sóstó és a Pastos Grandes nevű sóföldeken foghat munkához. Ezek a területek a világ leghosszabb kiterjedésű kontinentális hegységének, az Andesnek a bolíviai szakaszán találhatók, 3000, illetve az 5000 métert meghaladó tengerszint feletti magasságon fekszenek.

A kiteremlésbe Kína 2,3 milliárd dollárt, azaz több mint 640 milliárd forintot fektet be a bolíviai partnerrel közösen.

A kínai konzorcium már korábban is pályázott az együttműködésre, ám akkor a fogadó ország az említett német céget, az ACI Systems GmbH-t választotta stratégiai partnerének, tavaly év végén. A La Paz-i vezetés azonban nemrég úgy döntött, Pekinggel is megállapodik az együttműködésről. A kínai nagyvállalat hat további jelentkezőt utasított maga mögé a magashegyi kitermelésért folytatott versenyben.

Kína La Paz-i nagykövete "történelminek" nevezte a megállapodást az aláírási ceremónián, melyet az állami televízió is közvetített. A diplomata szerint ezzel stratégiai szövetség formálódik a két ország között.

A távol-keleti ország a világ legnagyobb lítiumfelvásárlója.

2025-ig évete 800 ezer tonnára van abból szüksége, hogy támogassa elektromos autóinak gyártását.

Nincsenek hivatalosan közzétett becslések arról, a Coipasa és a Pastos Grandes lelőhelyeken mennyi nyersanyag lehet. Bolívia csak annyit árult el hivatalosan a múlt hónapban, hogy az uyuni terület tartalékait a friss tanulmányok a korábbinak a duplájára, legalább 21 millió tonnára becsülik.

A vegyesvállalat egyébként a lítum mellett kálium-szulfátot és bórsavat is fog szállítani a fennsík üzemeiből.