Milyen gyorsan lehet most eladni egy ingatlant?

ingatlan, lakás, ház
Vágólapra másolva!
Habár az eladók az ingatlanpiaci árak alapján sokszor úgy gondolják, hogy a vevők kapkodnak az ingatlanjaikért és bármekkora árat megadnak értük, ez nem egészen így van, ami látszik a tranzakciószámokon is. Igaz ugyanakkor, hogy akadnak olyan lakástípusok és adottságok, amelyek valóban felkeltik a vevők érdeklődését, és lecsapnak rájuk.
Vágólapra másolva!

Amit az ingatlaneladás gyorsasága kapcsán mindjárt az elején le lehet szögezni az az, hogy a jól árazott ingatlanok – bármilyen típusról is legyen szó – viszonylag gyorsan elkelnek. Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan V., VI. és VII. kerületi irodájának szakmai vezetője úgy fogalmazott, hogy alapvetően kétféle ingatlanról beszélhetünk.

Az egyik az, amit jó áron kínálnak, ezekre azonnal van érdeklődő.

A másik pedig az, amikor az ingatlan túlárazott, így a tulajdonos kéthavonta csökkenti az árat, "aztán egyszer csak megérkezünk oda, ahol már piacképes az ingatlan", és ekkor lehet értékesíteni. Már, ha megérkezünk, mert nem minden tulajdonos hajlandó az ár csökkentésére.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Nagy Andrea, a cég bel-budai és észak-budai irodáinak szakmai vezetője is tapasztalta ezt a problémát. Mint mondta, sokszor fél-egy évig is piacon kell tartani egy ingatlant, mire a tulajdonosok elfogadják azt, hogy az általuk elképzelt árakon nem fogják tudni eladni a lakásukat.

A jól meghatározott ár mellett fontos kérdés az is, hogy mennyire kurrens most az adott ingatlantípus.

A keresett kategóriákba tartozó ingatlanok értelemszerűen előbb vevőre találnak: ilyenek most a panelek vagy a kisméretű lakások, valamint azok az ingatlanok, amelyek környezete zöld, de mégis központi fekvésűnek számít, csendesek, jó tájolásúak, felújítottak, lehetőleg első emeletiek és jók a közlekedési adottságaik.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője elmondta, a leggyorsabban a panellakások, illetve a kisméretű lakások kelnek el a kerületben: mindössze 1-2 hónapra van szükség az eladásukhoz. A nagyobb értékű téglalakásoknál az értékesítési idő 3-6 hónapra nő, míg családi házaknál eléri a 6-9 hónapot is.

– tette hozzá a szakértő.

Ugyanezt tapasztalja Hart Erzsébet, a cég VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője is, aki elmondta, hogy az értékesítési idő a reálisan árazott lakásoknál 1-2 hónapra tehető, de olyan is előfordul, hogy egy jó állapotú, kiváló elhelyezkedésű lakás akár 3 hét alatt is elkel.

Az átlagos értékesítési idő viszont jelenleg 3-6 hónap közé tehető. De ha valaki tartósan kitartja a magas hirdetési árat, akkor egyszerűen a piacon ragad az ingatlanja.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Hasonló értékesítési időkről nyilatkozott Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője is, aki szerint a felújított, jó állapotú, jól árazott panellakásoknál egy hónapos értékesítési időre számíthatnak a tulajdonosok, de sok esetben ez egy-két hétre vagy akár néhány napra is rövidülhet.

– tette hozzá.

Nagy Andrea is azt hangsúlyozta, hogy a felújítandó lakásokra most mérsékeltebb a kereslet, elsősorban a jó állapotú ingatlanok iránt érdeklődnek a vevők. Ennek az az oka, hogy jelenleg meglehetősen nehéz megfelelő építőipari szakembert találni a felújítási munkálatokra, ráadásul, ha akad is ilyen, az nagyon sokba kerül.

Illusztráció Forrás: MTI/Manek Attila

Az ingatlanpiacon a leginkább elhúzódó eladásra a használt családi házak eladói számíthatnak.

Hártó Regina, a cégi irodája szakmai vezetője szerint az értékesítési idő a családi házaknál általában – megfelelő árazás esetén is – hónapokban mérhető, de olykor évekről beszélhetünk. Ebben közrejátszik, hogy a családi házak esetében az érdeklődők többször is visszamennek azt megnézni, nehezebben döntenek, bonyolultabb a választás, míg a lakásoknál kevesebb kérdés merül fel, így ott gyorsabban lezajlik egy-egy tranzakció.

A XI. kerületben is megmutatkozik ez a jelenség a családi házak piacán. „Ott az átlagos értékesítési idő a 80 millió forintnál olcsóbb családi házak esetében 6-12 hónap, az ennél drágább ingatlanoknál viszont már kifejezetten szűk a kereslettel találkozhatunk, így a „luxuskategóriában" akár évekig is tarthat egy-egy eladás" – jelezte Nagy Csaba, a Balla Ingatlannál a dél-budai régió vezetője.