Gőzerővel zajlik a legnagyobb olajkirályság átalakítása

Szaúd-Arábia, Riyadh
Saudi Arabia, Riyadh, traffic on the King Fahad road
Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábia már látja a megkezdett reformprogram eredményeit, melyek elsődleges célja, hogy kimozdítsa a gazdaságot az olajexport-függőségből – mondta az ország pénzügyminisztere. A diverzifikáció mellett a szaúdi vezetés egyre inkább meg akarja nyitni a piacát a külföldi befektetések előtt.
Vágólapra másolva!

Bár a nagy szaúdi átalakítási projekt hivatalos céldátuma 2030, az ország már most is érzi a reformok eredményeit – mondta a CNBC-nek Mohammed Al-Jadaan, szaúdi pénzügyminiszter. Az egész projekt azt célozza meg, hogy az olajhatalom eltávolodjon az olajexport-függőségtől és a gazdasági diverzifikációnak az is része, hogy az ország az eddigieknél nagyobb mértékben vonzzon magához külföldi befektetéseket és beruházásokat. Ezzel párhuzamosan a kormány a magánszektor munkahelyteremtését is ösztönözni kívánja.

Jönnek a kritikák is

Vannak azonban olyan elemzők, akik kétségeiket fejezték ki a nagyszabású reformprogrammal kapcsolatban, különösen annak kapcsán, hogy

Szaúd-Arábia jelentős részben használt föl devizatartalékokat annak érdekében, hogy fedezze a költségvetési hiányát.

Al-Jadaan ezzel kapcsolatban közölte, az elsődleges cél, hogy folyamatosan léptessék életbe a "Vízió" nevű program elemeit 2030-ig, és már látják az eredményeket. Hozzátette, sok mindent lehet hallani, de fontos látni, hogy Szaúd-Arábia jelenleg az ötödik legnagyobb devizatartalékkal rendelkezik az egész világon.

Szaúd-Arábia fokozatosan távolodik el az olajexport-függőségtől Forrás: UIG via Getty Images/Myloupe

A kritikusoknak a miniszter azzal vágott vissza, hogy az országának a jelentős tartalékok mellett komoly vagyona is van, és ezzel együtt Szaúd-Arábia erős gazdaság, amely folyamatosan növekszik. Szaúd-Arábia egyébként a régió legnagyobb gazdasága.

Ráadásul Rijád politikáját támogatja, hogy decemberben már az egymást követő harmadik hónapban bővültek Szaúd-Arábia devizatartalékai.

Ez újabb jele volt annak, hogy a magasabb olajár végre elkezdte enyhíteni a nyomást kormány pénzügypolitikáján.

A másik oldalról viszont a kritikusok érvelhetnek azzal, hogy 2014 közepe óta ez volt az első olyan alkalom, hogy a tartalékok három egymást követő hónapban tudtak emelkedni. A tartalékszint 2014 augusztusában érte el a csúcsot 737 milliárd dollárral.

Göröngyös utakon

Emellett az ország gazdasága 2017-ben egy évtized után először mutatott zsugorodást, ahogy a magánszektornak súlyos ellenszelekkel kellett megküzdenie. A vállalatoknak egyrészt szembe kellett nézniük a növekvő áram- ás üzemanyagárakkal, és emellett még egy adóemelést is fel kellett dolgozniuk, melyet a kormány az év elején vezetett be.

A szaúdi kormány már látja a reformok eredményeit Forrás: Getty Images

Mindeközben a szaúdi munkanélküliség tavaly nyáron meghaladta a 12 százalékot, ami egy évtizede nem látott magas szint volt.

Ehhez jön még, hogy a királyság 2019-es költségvetése soha nem látott mértékűre nőtt, ahogy a kormány megnövelte a kiadásokat annak érdekében, hogy az alacsony olajárral szemben ösztönözze a gazdasági növekedést.

Al-Jadaan azonban jelezte, a növekedés a tavalyi év végére megint pozitív tartományba fordult, és a kormány további bővülést vár 2019-re.

Hozzátette, igen jelentős mértékben diverzifikálják a szaúdi gazdaságot, és több iparágat – beleértve a turizmust és a szórakoztatóipart – is

folyamatosan nyitják meg a külföldi szereplők előtt, amivel munkahelyeket teremtenek.

A kormány tehát határozottan optimista, noha a miniszter is felhívta arra a figyelmet, számos reformnak idő kell ahhoz, hogy megfelelő eredményeket produkáljon.