A fiatalok csaknem fele influencer akar lenni

videós gála, viszkok fruzsi
videós gála, viszkok fruzsi
Vágólapra másolva!
A Follow Me Influencer Marketing Agency és az ArvaliCom első alkalommal készítette el nem reprezentatív, online kutatását több mint 700, zömében Y és Z generációs válaszadó körében.
Vágólapra másolva!

A kutatásból kiderül, hogy az influencerek hitelessége ma már vetekszik a családéval, és fej-fej mellett van a tanárokhoz képest is. Az influencer világ által leginkább érintett 14-18 éves válaszadók döntően az Instagramon (87 százalék) és a YouTube-on (88 százalék) követik figyelemmel kedvenc influencereiket.

A TikTok videóalkalmazás azonban gyorsan nő, a legfiatalabb korosztály válaszadónak 33 százaléka van itt is jelen.

A megkérdezett tizenévesek 12 százaléka figyeli a SnapChaten a kedvelt véleményvezérét, míg a blogokon és a Twitch-en csak 7 százalék. A Facebook is csökkenő arányban van jelen (19 százalék) a tinédzserek életében, már a TikTok is jócskán megelőzi.

Viszkok Fruzsi Forrás: Origo

A felmérés szerint a megkérdezettek többnyire minimum három, de akár 10 hazai és külföldi influencert követnek, 47 százalékuk rendszeresen. Sokan akár napi másfél órát, átlagban mintegy 30-45 percet töltenek kedvenc influencerük követésével, és legtöbbjük szerint ez a jövőben sem fog változni, függetlenül attól, hogy melyik közösségi portálon követik az adott személyt.

A kutatást kitöltők körülbelül 90 százaléka egyből észreveszi, ha reklámot lát az általa használt online felületeken, és hasonló arányban el is fogadják, ha influencerek terméket vagy szolgáltatást népszerűsítenek.

A megkérdezettek 61 százaléka viszont egyáltalán nem, vagy csak homályosan emlékszik olyan termékre vagy szolgáltatásra, amelyet az elmúlt 30 napban egy általa követett influencer reklámozott.

Azok számára, akik tudtak konkrét példát is mondani, a leginkább emlékezetes márkák a Foreo sminktermékeit és a Pepsi üdítőitalai voltak.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Raisa Kanareva

Mi alapján követnek egy influencert?

A megkérdezettek szerint kiemelten fontos, hogy szórakoztató legyen, 74 százalék szerint ez nagyon fontos vagy a legfontosabb szempont, míg az informatív tartalmakat 62 százalék értékeli. Sokaknak példaképet jelentenek az influencerek, és az is fontos, hogy azonosulni tudjanak kedvencükkel (fele-fele arányban). Egyeseknek meglepő lehet, de a vonzó külső 60 százalék szerint „nem olyan fontos", vagy „ugyanolyan fontos, mint a többi" szempont.

Unalomból nem követnek szinte senkit, azaz úgy tűnik, a fiataloknak manapság sikerül elfoglalniuk magukat.

A válaszadók közel 60 százaléka közepesen ismert (legalább 20 ezer követő), kis rajongótáborral rendelkező (5 és 20 ezer közötti követő) vagy alig ismert (kevesebb, mint 5 ezer követő) influencereket is szívesen követ, azaz az ismert hírességek korántsem egyeduralkodóak.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/ lunamarina

A spontán említett influencerek toplistája érdekes eredményeket hozott, és gyakran nem feltétlenül egyezik meg a legnagyobb követőbázissal bíró véleményvezérek listájával.

Például a legtöbben, Viszkok Fruzsit említették, aki a feliratkozók száma szerint a 26. helyen szerepel a magyar youtuberek ranglistáján,

Instagram követőinek száma szerint pedig a 17. helyen áll.

A második legtöbbet említett magyar influencer Szabó Hédi, ismertebb nevén Hédinke, pedig csupán a 137. helyen szerepel a YouTube követők száma szerinti listán, míg Instagram rajongótábora a 100. legnagyobb. Bár YouTube feliratkozók mennyisége alapján egyértelműen tarol a több mint 1 millió követőjével Dancsó Péter, ő "csak" a harmadik legtöbbször említett influencer lett.

Illusztráció Forrás: Origo

A kérdőívet kitöltők több, mint a fele (52 százalék) szerint már túl sok a reklám az influencer-térben, viszont egyelőre még nem követik ki a "bűnös" hírességeket.

A válaszadók mindössze 15 százalékát bosszantja annyira a szponzorációs tartalmak növekedése, hogy vele együtt nő a leiratkozási hajlandósága is.

A megkérdezettek 70 százaléka azért iratkozik le egy általa kedvelt influencerről az esetek többségében, mert az elkezd unalmas tartalmakat gyártani. A válaszadók 24 százaléka olyannyira erősen kötődik kedvenc influencereihez, hogy esetenként egy termék megvásárlása vagy szolgáltatás igénybevétele előtt is megnézi, hogy a kedvenc influencere kedveli-e az adott márkát, viszont 63 százaléknak még nem jutott eszébe ez a megoldás.

A válaszadók legtöbbje, közel 70 százaléka fontosnak tartja a színvonalas, minőségi tartalomgyártást,

de sokan elfogadják, ha a videó minősége változó, ha érdekes a tartalom, sőt, a home videó minőséget sem vetik meg.

A magyar influencerek tarolnak

Nagyrészt a hazai influencerek követése az elterjedt, a válaszadók több mint fele (56 százalék) csak és kizárólag vagy főleg magyarokért rajong, és csupán 17 százalék az, aki inkább a külföldieket követi, a maradék pedig egyenlő arányban követi az itthoni és a távolabbi influencereket.

A megkérdezettek 40 százaléka szeretne influencer lenni,

és a kérdőív megválaszolói szerint az úgynevezett „influencer-láz" még egy jó darabig tényező lesz a közösségi médiában. Több mint 72 százalék azt a választ adta, hogy nagyon sokáig, de minimum 5-10 évig még biztosan jelen lesznek életünkben az influencerek.