Dobogós helyen a magyar ipari termelés növekedése az unióban

autószerelő dolgozik ÉPÜLET gyár gyártósor karosszéria KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ Mercedes munka közben
Kecskemét, 2015. január 20. Gyártósor a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában, ahol bemutatták az első hazai gyártású CLA Shooting Brake modellt 2015. január 20-án. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
A vártnál kevésbé, de csökkent februárban az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat jelentése szerint. A magyar ipari termelés ugyanakkor az EU-ban a harmadik legnagyobb növekedési ütemet érte el mind havi, mind éves összevetésben.
Vágólapra másolva!

Februárban az előző havihoz képest szezonális kiigazítással,

0,2 százalékkal csökkent az ipari termelés az euróövezet 19 tagállamában, és nem változott az Európai Unió 28 tagállamában.

Januárban az ipari termelés az euróövezetben 1,9 százalékos, az EU-ban 1,3 százalékos havi növekedést ért el.

A piac az euróövezetre az ipari termelés tényleges 0,2 százaléknál nagyobb, 0,5-0,6 százalékos havi csökkenését várta februárra.
Egy hónap alatt az ipari termelés Litvániában csökkent a legnagyobb mértékben februárban, 4,7 százalékkal. Görögországban 2,7 százalék, Horvátországban 2,3 százalék volt a havi csökkenés.

A legnagyobb havi növekedést a lengyel ipari termelés érte el februárban, 1,7 százalékot.

Bulgáriában 1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés februárban a januárihoz képest,

a rangsorban harmadik Magyarországon pedig 1 százalékkal.

2018 februárjához képest az idén februárban 0,3 százalékkal csökkent az euróövezet ipari termelése, és 0,3 százalékkal növekedett az Európai Unióban.

Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Az euróövezetre a piac az ipari termelés tényleges 0,3 százaléknál nagyobb, 1 százalékos éves csökkenését várta februárra a januári 0,7 százalékos csökkenés után.

Az ipari termelés februári csökkenése négy hónapja a legkisebb mértékű volt az euróövezetben.

A legnagyobb csökkenést a lettországi ipari termelés szenvedte el, éves szinten 3,1 százalékosat. A második legnagyobb csökkenés, 2,9 százalékpontos Portugáliában következett be, a harmadik legnagyobb pedig Németországban, 2 százalékkal.

A legnagyobb éves növekedést leíró rangsorban a harmadik Magyarország 5,9 százalékkal,

míg az első helyen a lengyel ipari termelés állt februárban, 6,8, Bulgária pedig a másodikon 6,6 százalékkal.