Gyorsult az ipari termelés növekedése februárban

Mercedes-gyár Kecskemét
Kompaktwagenproduktion im Mercedes-Benz Werk Kecskemét ; Compact car production at the Mercedes-Benz Kecskemét plant;
Vágólapra másolva!
Az ipari termelés volumene februárban 5,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző hónaphoz viszonyítva 1 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

A munkanaphatástól megtisztított éves index megegyezik a kiigazítatlannal.

Az előző hónaphoz képest gyorsult a termelés növekedési üteme, januárban a nyers adat szerint 4,4, a munkanaphatással kiigazított adatok szerint 5 százalékkal, az előző hónaphoz viszonyítva pedig 0,6 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye.

A legnagyobb súlyú járműgyártásban, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásában emelkedett a növekedés üteme. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlaghoz hasonló mértékben nőtt.

Az ipari termelés az év első két hónapjában 5,2 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

A kedvező adatok kapcsán a Takarékbank elemzői kiemelik, hogy a járműgyártás gyorsulásához hozzájárulhatott, hogy az Audi-gyárban pótolhatták a januári sztrájk miatt kiesett termelést. Idén új gépkocsimodellek hazai gyártására és további feldolgozóipari kapacitások üzembe helyezésére kerül sor.

A múlt évben a tavalyi uniós forrásbeáramlással közel egyező mértékű, 4,3 milliárd eurót meghaladó működőtőke-beruházásról született döntés, míg idén már a tavalyi rekordérték közel kétharmadának megfelelő, 850 milliárd forintnyi működőtőke-beruházást jelentettek be.

Forrás: Daimler AG

Emellett a robusztus belső kereslet adhat további lendületet az ipari termelésnek, amit a némileg csökkenő, de továbbra is igen magas bizalmi indexek is tükröznek.

Az élénkülést szintén támogathatja, hogy az autógyártók egyre több modellre, illetve motorvariánsra szerezhetik meg az új károsanyag-kibocsátási szabályzatoknak (WLTP) megfelelő forgalomba hozatali engedélyt.

Ezzel szemben a meredeken csökkenő európai konjunktúra, a globális és a kínai gazdasági növekedés lassulása, valamint döntően közvetett hatások miatt a brexit körüli bizonytalanság jelentős kockázatokat jelenthet.

A Takarékbanknál az idei év egészére 5,5 százalékos növekedést várnak az ipari kibocsátásban a tavalyi 3,6 százalék után. 2015 óta az ipari termelés 15,3, 2010-hez képest pedig 41 százalékkal bővült.