129 ezer banki szerződést érintő kampány indul

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, illusztráció
Vágólapra másolva!
Kampányt indított a változó kamatozású jelzáloghitelek fix kamatozásúra váltása érdekében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Bankszövetség - jelentették be a jegybank és a bankszövetség közös sajtótájékoztatóján, Budapesten.
Vágólapra másolva!

Ennek során a bankok várhatóan 129 ezer szerződés alapján küldenek ki tájékoztató levelet annak érdekében, hogy a korábbi változó kamatozású jelzáloghiteleiket fix kamatozású kölcsönre változtassák át az ügyfelek.

Ez mintegy 894 milliárd forint hitelállományt érint.

Freisleben Vilmos, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója elmondta: a hitelintézetek három ütemben, legelőször a leginkább veszélyeztetett mintegy 15 300 ügyfélnek

július 15-ig levelet küldenek arról, hogy fontolják meg kölcsöneik átváltását fix kamatozásúra.

A legveszélyeztetettebb ügyfélkörnek a 15 éves hátralévő futamidejű, törlesztési képességre tekintettel a kamatkockázatnak leginkább kitett banki partnereket tekintik - mondta Freisleben Vilmos.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára közölte: az újonnan kötött lakossági jelzáloghitelnél a fix kamatozású hitelek aránya elérte a 96,5 százalékot, tavaly ilyenkor 67,7 százalék volt az arány.

Kovács Levente hangsúlyozta: az elmúlt években, leszűrve a 2008-as válság tanulságait is, "rengeteg pénzt, paripát, fegyvert" fordított a Magyar Bankszövetség és az MNB arra, hogy a magyar lakosság pénzügyi ismeretszintje, pénzügyi jártassága nőjön.

Jelezte: a magyar kormány ennek érdekében fogadta el a több évre szóló Pénzügyi tudatosság fejlesztési stratégiát, és ebbe, valamint a páneurópai Pénz7 eseménysorozatába illeszkedik az évente megrendezett tematikus pénzügyi hét is. Fontos kiemelni az MNB által finanszírozott Pénziránytű Alapítvány tevékenységét is, és napjainkban már elmondható, hogy a kormányzati, jegybanki és hitelintézeti szereplők összehangolt munkájának az eredményeként egyértelműen javult a lakosság pénzügyi tudatossága - mutatott rá Kovács Levente.

Illusztráció Forrás: 123RF

Freisleben Vilmos jelezte:

a bankok a második ütemben a személyre szabott ajánlataikról ez év szeptember 30-áig küldenek levelet a többi, 35 700, tizenöt éves hátralévő futamidejű szerződéssel rendelkező ügyfélnek, 2020. január 31-éig pedig azoknak, akiknek még 10 éves futamidejű, változó kamatozású jelzáloghitelük van.

Először azok a jelzáloghitelesek kapnak levelet, akik kamatkockázata a legmagasabb, mert azokat érdemes megvédeni az esetleg megugró törlesztőrészletektől, akik jövedelmi helyzetükhöz képest magasabb terhet vállaltak - emelte ki a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Freisleben Vilmos hangsúlyozta:

az átváltás nem kötelező, a banki levelekben különböző számpéldával alátámasztott, öt, illetve tíz évre szóló kamatrögzítés alapján mutatnák be az átváltás utáni havi törlesztőrészletet a banki partnernek.


Kiemelte: az ajánlás azonban nem minden, az úgynevezett fair bank törvény hatályba lépése előtti változó kamatozású hitelre terjed ki.

Így nem kapnak levelet, ha

  • a jelzáloghitel futamideje 2019. április 15-étől számítva nem éri el a 10 évet,
  • az ügyfelek 90 napon túli törlesztési késedelmet halmoztak fel, vagy állami kamattámogatást vettek igénybe az adott kölcsönszerződésre, vagy az úgynevezett gyűjtőszámlahitelre vonatkozik a szerződésük,
  • illetve olyan átmeneti időszakra szóló fizetéskönnyítést jelentő konstrukciókat vettek igénybe, amelyeknél a fizetéskönnyítési időszak lejárata meghaladja az ajánlás szerinti tájékoztatás határidejét.

Az MNB igazgatója jelezte: ettől függetlenül a változtatás lehetősége mindenki számára adott, azok az ügyfelek is válthatnak változóról fix kamatra, akiknek a bank a jövő január végéig tartó kampány során nem küld személyre szabott ajánlatról szóló levelet.

Illusztráció Forrás: Pixabay

Freisleben Vilmos rámutatott:

a levél kézhezvétele után a banknak az eredeti szerződés módosítására legalább 30 napos időszakot kell biztosítani a hitelt felvevőnek, és csak objektíven indokolható díjakat és költségeket lehet felszámítani, így az esetleges közjegyző díjat.

A Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Bankszövetség eljuttatta az Origónak a tájékoztatólevél mintáját is. A levélmintában szereplő információk szerint a kamatkockázatokról a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatással segíti az ügyfeleket, mely ide kattintva érhető el.