Brüsszel 200 millió euróra büntette az egyik nagy sörgyártót

alkoholmentes sör
Illustration picture shows new AB Inbev product alcohol free beer and during a press conference of AB Inbev brewery on a new advertising campaign '0% alcohol, 100% supporters' with Pro League federation, in Tervuren, Friday 15 September 2017. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió (EU) trösztellenes szabályainak megszegése miatt 200,5 millió euróra (mintegy 61 milliárd forint) büntette a belgiumi székhelyű AB InBev söripari konszernre, mivel az az EU szerint visszaélve pozíciójával befolyásolta és korlátozta a határokon átnyúló sörértékesítést – közölte az Európai Bizottság hétfőn.
Vágólapra másolva!

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos tájékoztatása szerint a leuveni központú sörgyártó az egyik legkedveltebb, Jupiler márkáját a megnövekedett verseny miatt a belgiuminál alacsonyabb áron értékesítette a szomszédos hollandiai szupermarketek és nagykereskedők számára.

Az AB Inbev alkoholmentes söre Forrás: BELGA/AFP/Nicolas Maeterlinck

Az AB InBev szándékos stratégiát folytatott annak korlátozása érdekében, hogy a Hollandiában alacsonyabb áron értékesített sört később behozzák Belgiumba.

Célja az volt, hogy magasabb árakat tartson fenn Belgiumban a kevésbé drága termékek Hollandiából történő behozatalának korlátozásával.

Az uniós bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a sörgyártó 2009 februárjától 2016 októberéig kifejtett tevékenységével,

visszaélve erőfölényével megszegte az unió trösztellenes szabályait,

megfosztva ezzel a fogyasztókat az európai egységes piac egyik legfontosabb előnyétől, nevezetesen a nagyobb választék és jobb vásárlási feltételek lehetőségétől – közölte az uniós biztos.

Illusztráció Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

A belga-brazil Anheuser-Busch InBev (AB InBev), a világ legnagyobb söripari konszernje.

A sörgyártó 2016-ban egyesült legjelentősebb versenytársával, a második helyen álló SABMiller (SABM) céggel. AB InBev, a Heineken és a Carlsberg világméretekben lefedik a piacot, és a világ sörtermelésének több mint felét adják.