Véget ér az aranykor a földgázpiacon

elektromosság illusztráció
3038794 02/24/2017 Smokestacks of the electricity generating station at the liquefied natural gas plant Yamal LNG under construction. Eugene Odinokov/Sputnik
Vágólapra másolva!
A világ földgázkereslete tavaly 2010 óta nem látott ütemben nőtt, azonban ez a lendületes növekedés hamarosan véget érhet – mondja friss előrejelzésében a Nemzetközi Energiaügynökség. A következő öt év alatt ugyanis a földgázpiac fokozatosan visszaállhat a 2017-es nagy felfutás előtti normális szintekre.
Vágólapra másolva!

A földgáz iránti globális kereslet tavaly 4,6 százalékkal bővült, amit elsősorban az erős gazdasági növekedés, illetve a szénalapú energiatermeléstől való eltávolodás, valamint az időjárással összefüggő megnövekedett igények fűtöttek. Az elmúlt évben a földgáz felelt a világ energiaigény-növekedésének közel feléért, és a legnagyobb bővülést Kína és az Egyesült Államok produkálta – írja a CNBC a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentése alapján.

Tavaly egy évtizede nem látott mértékben bővült a globális energiakereslet, és ennek összesen 45 százalékát adta a földgáz

– hangsúlyozta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

A párizsi székhelyű szervezet azonban kiemelte, ez a lenyűgöző ütemű növekedés nem fenntartható. A következő öt év során ugyanis a földgázkereslet évente átlagosan csupán 1,6 százalékkal bővülhet, vagyis a növekedés visszatérhet a 2017 előtti szintekre. A földgázkereslet két évvel ezelőtt kapott hirtelen lendületet, és azóta folyamatos az izmos növekedés.

Véget érhet a nagy felfutás a globális földgázkeresletben Forrás: AFP/Joe Klamar

A lassulás hátterében a globális gazdasági növekedés enyhülése, az átlagos időjárási viszonyok visszatérése állhat, valamint az is, hogy egyre kevesebb az átállási lehetőség a szénről a gázra az elektromos áram termelésben.

Ezt az átmenetet eddig az Egyesült Államok fűtötte a leginkább, de az elmúlt időszakban Kína is határozottan rálépett erre az útra.

Vagyis a világ két legnagyobb gazdasága egyre nagyobb erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy eltávolodjon a szénalapú energiatermeléstől, és ez komolyan fűtötte a földgázhasználatot.

Az IEA prognózisa szerint Kína a következő öt évben a globális földgázkereslet 40 százalékáért felel majd, noha a növekedés egyre vérszegényebb lesz az országban. Míg 2017-ben a keresletnövekedés 14,5 százalékos, tavaly pedig 18,1 százalékos volt, addig 2024-re már csak 8 százalékos lehet az éves növekedés. A jelentés szerint ez elsősorban a lassabb gazdasági teljesítménynek tudható majd be.

Az USA és Kína hajtja a globális földgázpiacot Forrás: AFP/Imaginechina/Xu Congjun

A kínálati oldalon az Egyesült Államok a leginkább kiemelkedő globális szereplő. Ráadásul tavaly az USA kibocsátása 11,5 százalékkal erősödött, ami a legnagyobb növekedés volt 1951 óta. Ezek a készletek pedig egyre nagyobb mértékben érnek el külföldi piacokat, cseppfolyósított földgáz (LNG) formájában.

Az IEA arra számít, hogy 2024-re az USA a világ vezető cseppfolyósított földgáz exportőre lesz, megelőzve ezzel Katart és Ausztráliát.

Ráadásul a teljes LNG export 90 százalékát három ország, az USA, Ausztrália, valamint Oroszország adja majd.

Mindazonáltal az IEA figyelmeztetett, a következő években folyamatos fejlesztésekre és beruházásokra lesz majd szükség a földgázszektorban, ellenkező esetben ugyanis 2020-tól a készletek csökkenése, ennek következtében pedig az eddigieknél sokkal szűkebb piac várható.