Pofonegyszerű trükkel termesztenek kockadinnyét Japánban

japan etelek
Igen, tényleg létezik kocka alakú görögdinnye. Egy japán gazda találta fel helytakarékosság szempontjából. Úgy vélték, hogy a kör alakú dinnye túl sok helyet foglal el a hűtőben
Vágólapra másolva!
Idén is megkezdték a különleges, kocka alakú dinnyék szállítását a japán Zentsuji városából. Néhány helyi gazda termeszti ezeket a dinnyéket, amelyek inkább díszül szolgálnak, mint gyümölcsként.
Vágólapra másolva!

A gyümölcsök körülbelül 18 centiméteresek és nem igazán alkalmasak a fogyasztásra, mert a gömb alakú dinnyékhez képest éretlenek. Ennek oka az, hogy

a gyümölcsöt növés közben kocka alakúra kényszerítik egy műanyag formával, amely korlátozza a gyümölcs növekedését.

A gyümölcs így kénytelen felvenni a kocka alakját, miközben a fejlődéséhez így is kap elegendő napfényt és meleget, tehát meg tud érni a szüretig.

A kockadinnyét épp azért találták ki, mert a gömb alakú dinnye túl sok helyet foglal el a hűtőben Forrás: AllAbout-Japan

Az áruházakban és a zöldségeseknél 10 ezer japán jenért (kb. 26 ezer forint) árulják ezeket a dinnyéket, ami a megszokott, gömb alakú dinnyék árának többszöröse.

De nem csak belföldön van kereslet ezek után a különleges dinnyék iránt, hanem külföldön is. Kanadából az idén több mint 100 négyzetméternyi kockadinnyét rendeltek meg.

Az első ilyen görögdinnye mintegy 40 évvel ezelőtt készült. Idén nagyságrendileg 400 ilyen gyümölcsöt termel hat gazda július közepéig.

A kocka alakú dinnyék egyszerűbben tárolhatók mind az eladóhelyeken, mind az otthonokban, hiszen nem gurulnak el. Természetesen a dinnye nem csak kocka alakú lehet, hanem bármilyen geometriai alakzat formáját képes felvenni, ha erre kényszerítik, így készültek már piramis alakú dinnyék is.