11 millió dolláros befektetést kapott a magyar járműkommunikációs cég

Átadták a zalaegerszegi járműipari tesztpálya első ütemét, 2019.05.20.
Zalaegerszeg, 2019. május 20. A győri Széchenyi István Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének önvezető tesztautója a ZalaZone Zalaegerszegi Járműipari Tesztpályán az első ütem átadásának napján, 2019. május 20-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A járműkommunikációval foglalkozó magyar alapítású Commsignia Kft. 11 millió dollár tőkebefektetést kapott európai és amerikai kockázatitőke-befektetőktől.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint a tőkebefektetést a Karma Ventures és a Samsung Catalyst Fund vezetésével a Partech, az Inventure, a Credo Ventures és a magyarországi Day One Capital hajtotta végre.

A Commsignia közölte, a tőkebefektetésből elsősorban fejlesztői bázisuk növekedését finanszírozzák, több mint 100 új, magas hozzáadott értékű munkahely létrehozását tervezik.

Az 50 munkavállalót foglalkoztató magyar cég fő profilja a járművek és az azokat körülvevő infrastruktúra közötti kommunikációt lehetővé tevő szoftveres és hardveres megoldások, melyeket elsősorban okosváros projektekhez és autóipari felhasználásra fejlesztenek.

A cég jelentős kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységet végez, a cég számos konzorciumnak tagja, a szabványosítási folyamat aktív résztvevője. Példaként említik, hogy vezető autógyártókkal és autóipari beszállítókkal dolgoznak együtt, de

az ő megoldásuk szolgáltatja például egy önvezető busz számára a közlekedési információt Las Vegasban az okosváros fejlesztésnél,

mely alapján a fedélzeti rendszer döntéseket tud hozni.

Kovács József, a Commsignia vezérigazgatója közölte, hogy a befektetést növekedési terveik megvalósítására fogják felhasználni.

A fejlesztői csapatuk világszinten az egyik legjobbnak számít a V2X (járműkommunikációs) piacon,

így erre a tudásra és tapasztalatra alapozva bővítik erőforrásaikat, szakembergárdájukat.

A 2012-ben alapított Commsignia fejlesztői csapata világszinten az egyik legjobbnak számít a V2X (járműkommunikációs) piacon (a kép illusztráció) Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A V2X technológiával lehetővé válik, hogy az autók fizikai látótávolságukat jóval kiterjesszék, és azonnal értesüljenek a környezetükben zajló, a pályájukat befolyásoló eseményekről azáltal, hogy akár az infrastruktúra, vagy egy másik jármű érzékeli azokat. A közlekedés kooperatívvá tételével a szereplők jóval több információhoz jutnak, így elkerülhetővé válik például egy piros lámpa figyelmen kívül hagyásából kialakuló baleset, biztonságosabbá válhatnak akár a vasúti kereszteződések is.

A cég már két korábbi befektetési körön van túl, az első befektetés a PBG és a Traction Tribe nevéhez fűződik, őket olyan befektetők követték, mint a Day One Capital, a Credo Ventures, a Power Angels és a Hana Investments.

A cég az elmúlt években folyamatosan növelte bevételeit, a 2018-as évet 314 millió forintos bevétellel zárta, mely 34 százalékkal több, mint a megelőző évben.

A 2012-ben alapított Commsignia a járműkommunikációs (V2X) piac globális szereplője. Saját szoftver- és hardvertermékei az autók és az infrastruktúra közötti információcserét megvalósítva lehetővé teszik, hogy a járművek jóval több információval rendelkezzenek a közvetlen környezetükről, felhasználva több forrásból - a jelzőlámpák, közlekedési kamerák, többi jármű szenzorai - érkező adatokat. A cég aktív szerepet vállal az iparág szabványosítási erőfeszítésben, 17 szakmai konzorciumnak tagja, és számos K+F projektben vesz részt.

A cég jelenleg 50 főt foglalkoztat, döntéshozatali és fejlesztési központja Budapesten van.