A német bankok sokkal rosszabb helyzetben vannak, mint Európa többi bankja

Deutsche Bank
A view of Deutsche Bank in Bydgoszcz, Poland, on April 27, 2016. Deutsche bank has posted surprise pre tax earnings of €579 million for the first quarter of 2016. Experts expected much lower earnings for the troubled bank. Stock value for Deutsche climbed by more than 3 percent on Thursday. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Ronit Ghose, a Citi globális kutatási vezetője szerint a német pénzintézetek egyedülállóan veszélyes helyzetben vannak a több európai bankkal szemben – írja a CNBC.
Vágólapra másolva!

Az európai bankszektor a pénzügyi válság óta küzd a jövedelmezőséggel: az ágazat második negyedéves jövedelme hét százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Sokan úgy vélik, az Európai Központi Bank (EKB) tartósan alacsony kamatlábai képezik a legnagyobb akadályt a profitálásban.

Illusztráció Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

A Stoxx Europe bankjai 45 százalékkal estek vissza az elmúlt tíz évben, eközben az Egyesült Államokban lévő bankok 86 százalékkal növekedtek.

Az alacsony kamatozású környezet, amit a globális gazdasági visszaesés, a kereskedelmi feszültségek és a geopolitikai bizonytalanság egészít ki, miközben a szerkezeti sebezhetőség és a hazai gazdasági gyengülés kombinációja még inkább rontja a német bankok kilátásait.

– nyilatkozta Ronit Ghose.

Illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Torben Andahl

A szerkezetátalakítás és költségcsökkentés jellemzi az európai bankok stratégiáját, ám

az elemző szerint a leghatékonyabb programokat Skandináviában és a Benelux régióban indították.

Ugyanakkor a francia pénzintézetek a korai jeleit mutatják a szerkezetátalakítás pozitív hatásainak.

Ezzel szemben a Deutsche Bank részvényei csütörtökön minden idők legalacsonyabb szintjén álltak: részvényeként 5,81 euróra (1.800 forint) estek.

Ráadásul a bank szerkezetátalakítási programot indított, aminek részeként világszerte 18 ezer munkahelyet szüntetnek meg 2022-ig, valamint bezárják részvénykereskedelmi részlegüket.

A bank részvényárfolyama évek óta csökken, számos strukturális és szélesebb körű gazdasági kihívással szemben nem tudott megfelelően reagálni a pénzügyi óriás, miközben pénzmosási gyanú is felmerült vele szemben.