Kettővel kevesebb munkanap miatt csökkent az ipari termelés júniusban

BMW, autógyár
Debrecenben épül az új BMW-gyár - Illusztráció
Vágólapra másolva!
Júniusban az ipari termelés 1,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól megtisztított adatok azonban 4,1 százalékos növekedést mutatnak, mert kettővel kevesebb munkanap volt idén júniusban, mint a múlt év azonos hónapjában - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az előző hónaphoz viszonyítva júniusban 1,8 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás. Februárban volt utoljára az előző havinál alacsonyabb az ipari termelés, akkor 0,5 százalékkal maradt el a januáritól.

Az első fél évben 5,4 százalékkal nőtt az ipari termelés a múlt év azonos időszakához képest.

Friss jelentésében a KSH 8,7 százalékról 9,1 százalékosra emelte az ipari kibocsátás éves összevetésű májusi növekedését és 6,3 százalékról 6,4 százalékra az áprilisit. Az első negyedévi adatok között a felülvizsgálat 4,4 százalékról 4,3 százalékra csökkentette a januári és 8 százalékról 6,4 százalékra a márciusi adatot, miközben 6 százalékról 6,2 százalékra emelte a februári mutatót.

Forrás: Imaginechina/Zhang wenkui - Imaginechina/Zhang Wenkui

A júniusi első becslésében a KSH csupán annyit közölt, hogy

mérséklődött a növekedés üteme a legnagyobb súlyú járműgyártásban.

Az adatok szerint a járműipar termelése a májusi 17,2 százalékos szárnyalására három és fél éve, 2015 októbere óta nem volt példa. A jelentés szerint lefékeződött az élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártásának éves növekedési üteme is a májusi 5,4 százalékról.
A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása elmaradt a tavaly júniusitól azt követően, hogy májusban 6,6 százalékkal nőtt a termelés, miután áprilisban 2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz mérve.