Fontos határidőkről szólt a hét, kilőtt júliusban az ipari termelés

Ipari mérnők, ideértve az egészségvédelmet és a biztonságtechnikát, illusztráció
Vágólapra másolva!
A héten a német kutatók beismerték, hogy valóban recesszió van Németországban. A kereskedelmi háborúk, valamint a globális gazdasági növekedés lassulása miatt pedig akár új csúcsot is dönthet az arany árfolyama. Magyarországon kiderült, hogy a British American Tobacco külföldi leépítései nem érintik a pécsi gyárat, Szijjártó Péter pedig elmondta, hogy mi lehet a jövőben a magyar gazdaság sikerének a kulcsa.
Vágólapra másolva!

Valósággal kilőtt júliusban az ipari termelés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése szerint júliusban az építőipari termelés 32,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építése 32,2 százalékkal, az egyéb építményeké 34,1 százalékkal nőtt. Az előző hónaphoz viszonyítva az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése 9,6 százalékkal emelkedett.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A magas és a mélyépítési termelés volumenének éves növekedése júliusban meghaladta az előző két hónapra vonatkozó mutatót. Az épületeknél a lakó, a kulturális és az ipari épületek építése, az egyéb építményeknél út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést.

Magyarországon 2030-ra az előállított áram több mint 90 százaléka széndioxid-mentes lehet

Áder János köztársasági elnök az Alteo Nyrt. új energiatárolójának budapesti átadásán kijelentette, hogy a 2050-re kitűzött, klímasemlegességi cél eléréséhez az egyik legfontosabb az áramtermelés és az energiatermelés széndioxid-mentességének elérése.

Illusztráció Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A köztársasági elnök kiemelte, hogy ha a paksi beruházás megvalósul, és ha az elmúlt éveknek megfelelő ütemben épülnek naperőművek, akkor Magyarországon már 2030-ra az előállított áram több mint 90 százaléka széndioxid-mentes lehet.

A Diákhitelnél fontos határidő közeleg

Már csak pár nap van hátra az első hiteligénylési időszakból. Aki szeptember 16-ig benyújtja kérelmét a Diákhitel Központhoz, már október közepén megkapja a kért összeget. A szabadfelhasználású Diákhitel1 esetében havi tizenötezer és hetvenezer forint közötti összeget lehet igényelni, egy félévben legfeljebb 350 ezer forintot.

Illusztráció Forrás: MTI/Soós Lajos

A szabad felhasználású Diákhitel1 most rekordalacsony, 1,99 százalékos kamattal igényelhető, míg a Diákhitel2 továbbra is egyedülállóan kedvező feltételekkel, nulla százalékos kamattal vehető fel az önköltséges képzésben részt vevők számára, képzési díjuk megtérítésére.

A Dorian hurrikán is pusztító volt, de a java csak most következik

Napokig tombolt a Dorian hurrikán a Bahamák felett, ennek nyomán nagyjából 70 ezren veszítették el mindenüket. A károk az első becslések szerint elérhetik akár az egymilliárd dollárt is.

Illusztráció Forrás: WikiImages/Pixabay

A szakértők szerint ez azonban csak a kezdet, a jövőben pedig ennél sokkal súlyosabb hurrikánokra kell számítani. Az új generációs hurrikánok tovább tartanak, több esőt hoznak és nagyobb áradásokat okoznak, valamint lassabban vonulnak el, ezért az anyagi károk és az emberáldozatok száma is növekedhet majd.

Már nincs sok idő az adategyeztetésre

Az Országgyűlés június végén fogadta el a törvénymódosítást, amely 2019. október 31-ig adott haladékot a Pmt. hatálya alá tartozó intézményeknek a teljes körű ügyfél-azonosítás elvégzésére. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a határidő után a szolgáltatók nem teljesíthetik az érintett fogyasztók vagy vállalati ügyfelek megbízásait, valamint nem kezdeményezhetők tranzakciók egészen addig, amíg a hiányzó adatokat nem pótolják.

Forrás: Dreamstime

Az azonosításhoz szükséges adatok számos módon megadhatók. A személyes ügyintézésen túl postai vagy e-mailes megküldés, esetleg netbanki, vagy élő videós azonosítás is lehetséges. Arról, hogy egyes szolgáltatók milyen lehetőségeket fogadnak el, vagy részesítenek előnyben, a szolgáltatók honlapjain, telefonos ügyfélszolgálatain érdemes tájékozódni.

Már toborozzák a dolgozókat a debreceni BMW-gyárba

Egyelőre 10 állást hirdettek meg a BMW debreceni gyáregységének aloldalán. Elsősorban olyan pozíciókba, amelyek a gyár tervezéséhez és felépítéséhez alapvetően szükséges munkaköröket jelentik.

Illusztráció Forrás: AFP/Jan Woitas

A BWM több munkakörben is keres szakembert, ide tartozik a humánerőforrás menedzser, környezetvédelmi engedélyezési szakértő, könyvelési vezető, valamint bérszámfejtő.

Fontos változások a bankkártyáknál és a netes bankolásnál

2019. szeptember 14-től, vagyis szombattól az Európai Unióban, így Magyarországon is hatályba lépett a PSD2 szabályozás. Az uniós előírás egy sor fontos változással jár a pénzügyek mindennapi intézése során. Az internetbanki belépéshez ezentúl nem elég a felhasználónév és a jelszó, a bankoknak még egy módon meg kell győződniük, hogy valóban az ügyfelük kívánja használni a szolgáltatást.

Illusztráció Forrás: Dreamstime

Mivel ez gyakorlatilag csak a mobiltelefon lehet, mindenkinek ajánlatos ellenőriznie, jó mobilszámot adott-e meg a bankjánál. Bankonként különböző lesz a mobilos azonosítás formája: az Erste Bank például saját ügyfeleinek a push üzenetet kínálja, amit mindig a MobilBank applikációba küld.

Csúcsot dönthet az arany ára

A Citigroup friss elemzése szerint mindenkori új csúcsra emelkedhet az arany ára a következő 1-2 évben. A bank nyersanyagpiaci csapata szerint ugyanis a jövőben minden globális tényező a nemesfém drágulását támogatja majd.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az általánosan tapasztalható alacsony kamatkörnyezet, az egyre növekvő recessziós félelmek, az amerikai-kínai kereskedelmi háború, valamint a fennálló geopolitikai kockázatok együtt komoly támogatást adnak az aranynak – mint biztonságos menedékeszköznek.

Nem épít le Pécsett a British American Tobacco

A vállalat közölte, hogy nem érinti a Pécsi Dohánygyárat a British American Tobacco (BAT) vállalatcsoport 2300 munkavállaló leépítéséről szóló bejelentése.

Illusztáció Forrás: MTI/Lendvai Péter

A BAT közleményében azt írta, a pécsi üzemekben a szeptember másodikán átadott nikotinpárnagyár bővítése folytatódik. Hangsúlyozták: a BAT londoni központja által nemrég bejelentett változások globálisan értendők, s mivel a vállalatcsoport világszerte jelenleg 55 000 munkavállalót foglalkoztat, az átalakítás a munkaerő alig több mint 4 százalékát érinti.

Szijjártó Péter elmondta, hogy mi a jövő gazdasági sikerének a kulcsa

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Intretech Hungary Kft. kapuvári üzemének avatóján elmondta, hogy a magyar gazdaság jövendő sikereinek kulcsát alapvetően az adja, hogy „milyen gyorsan tudunk átállni az új, már digitális világgazdasági rendszerre". Az Intretech Hungary Kft. 8,8 milliárd forintos beruházása a legmodernebb termelési és termelésirányítási technológiákat hozza Magyarországra. Ebben a gyárban minden a huszonegyedik századot képviseli, itt minden az ipar 4.0 koncepciója alapján történik - mondta a miniszter.

Illusztráció Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A külügyminiszter ugyancsak pénteken, a Dorogi Ipari Parkban felavatta a francia GMD járműalkatrészeket gyártó alumíniumöntödéjét. A korszerű technikát alkalmazó üzemben 240 ember fog dolgozni. A beruházás értéke 20 milliárd forintnyi, amelyhez a kormány 2,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott.

Komoly vizsgálat indul a Google ellen

Összesen 48 amerikai szövetségi állam jelezte, hogy trösztellenes vizsgálatot kezdeményez a Google ellen, amely a döntéshozók szerint monopolhelyzetet alakított ki az online hirdetési piacon. A nyomozás elsősorban a Google reklámpiaci tevékenységét fogja górcső alá venni.

Illusztráció Forrás: AFP/Anadolu Agency/Aytug Can Sencar

A döntéshozók szerint a techóriás monopolhelyzetet teremtett az online reklámpiacon és a keresési motorok piacán is, anélkül pedig gyakorlatilag lehetetlenné vált az internetes böngészés, hogy ne ütközzön bele a felhasználó a Google valamelyik szolgáltatásába.

Eltolták a kétlépcsős ügyfél-hitelesítésre való felkészülést

Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a héten bejelentette, hogy az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa további 12 hónap felkészülési időt engedélyezett a szolgáltatók számára az úgynevezett erős ügyfél-hitelesítés bevezetésére, tekintettel a fejlesztési folyamatok időigényére.

llusztráció Forrás: Dreamstime

A jegybank szerint a hazai szereplők nem készültek fel maradéktalanul arra, hogy a bankkártyákkal kezdeményezett elektronikus fizetéseket az új szabályok szerint lehessen lebonyolítani 2019. szeptember 14-től. Kiderült az is, hogy gyakorlatilag senki nem tudja alkalmazni az erős ügyfél-hitelesítést önállóan, vagy ha mégis megteszi, akkor a vásárlók nem tudnak fizetni az internetes áruházakban.

A német kutatók elismerték, hogy beütött a recesszió

A Kieler Institut für Weltwirtschaft (IfW) szerdán közzétett előrejelzésében azt írja, hogy számításai szerint Németországban a hazai össztermék (GDP) 0,3 százalékkal zsugorodik a szeptember végével záródó harmadik negyedévben, miután az előző három hónapban 0,1 százalékos visszaesést jegyeztek fel.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Technikai recessziónak az számít, ha két egymást követő negyedévben csökken a GDP. A gazdaságkutató rontotta az idei német gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését is, azt 0,6 százalékról 0,4 százalékra változtatta. Az IfW az év elején még 1,8 százalékos idei német GDP-növekedést becsült.