Csökkent az ipari termelés bővülésének üteme augusztusban

Soltvadkert, 2019. március 8. Dolgozó a Material-Plastik Kft. második gyártócsarnokában az átadási ünnepség napján Soltvadkerten 2019. március 8-án. Az 1989-ben alapított műanyagipari vállalkozás 6 ezer négyzetméteres új üzemcsarnokának 3,1 milliárd forintos költségéhez a magyar állam 1,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott. MTI/Bús Csaba
Vágólapra másolva!
A friss adatok szerint augusztusban az ipari termelés volumene 0,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 2,7 százalékkal emelkedett. A legnagyobb súlyú járműgyártásban jelentősen lassult, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásban kissé gyorsult a növekedés üteme. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása csökkent. A termelés az év első nyolc hónapjában 5,6 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban az előző hónaphoz viszonyítva 1,2 százalékkal mérséklődött - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az elemzői kommentárok az ipari termelés augusztusi alakulásával kapcsolatban többek között azt emelik ki, hogy az első nyolc hónapban 5,6 százalékra gyorsult a növekedés a tavalyi 3,6 százalék után.

A hazai ipar teljesítménye lényegesen felülmúlja a kifejezetten gyenge európai és német konjunktúrát

(a német ipari termelés augusztusban szezonálisan és munkanaphatással megtisztítva 4,2 százalékkal csökkent egy év alatt). Ezt egyes új autómodellek hazai gyártásának felfutása, új exportkapacitások üzembe helyezése, valamint az élénk belső kereslet is támogatja. A feldolgozóipari kapacitások további növekedését biztosítja a beruházások érdemi növekedése, valamint a soha nem látott mértékű működőtőke-beáramlás, a tavalyi évben a tavalyi uniós forrásbeáramlással közel egyező mértékű, 4,3 milliárd eurót meghaladó működőtőke-beruházásról született döntés, míg idén már a tavalyi rekordértékhez közelítő, 1350 milliárd forintnyi működőtőke-beruházást jelentettek be. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője mindehhez azt is hozzáteszi, hogy

az első fél évben a feldolgozóipari beruházások mintegy 30 százalékkal nőttek, az utóbbi hetekben pedig felfutott a gyárátadások száma.

Forrás: MTI/Bús Csaba

A feldolgozóipar kedvező kilátásait tükrözik a némileg csökkenő, de továbbra is magas bizalmi indexek. Ezzel szemben a meredeken visszaeső európai konjunktúra, a globális és a kínai gazdasági növekedés lassulása, valamint döntően közvetett hatások miatt a brexit körüli bizonytalanság jelentős kockázatokat jelenthet, bár ezek már eddig is fékezték a növekedést, e negatív hatások nélkül még élénkebb növekedést is mutathatna a hazai ipar.

Az élénkülést szintén támogathatja, hogy az autógyártók egyre több modellre, illetve motorvariánsra szerezhetik meg az új károsanyag kibocsátási szabályzattoknak (WLTP) megfelelő forgalomba hozatali engedélyt, szeptemberben pedig a tavalyi alacsony bázis miatt mutathat élénkülést az ipar.

A Takarékbank az idén 5,5-6 százalék közötti növekedést vár az ipari kibocsátásban a tavalyi 3,6 százalék után.

2015 óta az ipari termelés egyébként 14,9, 2010-hez képest pedig 40,5 százalékkal bővült.