Giga ázsiai kereskedelmi megállapodás jöhet 2020-ban

China's May exports up 15.5 percent, imports up 22.1 percent China Chinese May imports exports economy finance trade product port harbour financial labour dock shipping container
A cargo ship loaded with containers to be shipped abroad berths at the Port of Qingdao in Qingdao city, east China's Shandong province, 7 June 2017. Both China's exports and imports surged in May, beating expectations, customs data showed Thursday (8 June 2017). Exports in yuan-denominated terms hit 1.32 trillion yuan (about 194 billion U.S. dollars) last month, up 15.5 percent year on year, higher than market expectations and the 14.3 percent growth in April, according to the General Administration of Customs (GAC). Imports grew 22.1 percent in May, much faster than market forecasts and the 18.6 percent growth in April.
Vágólapra másolva!
A délkelet-ázsiai országok elkötelezettek, hogy jövőre aláírják azt a gigantikus kereskedelmi megállapodást, amely a globális GDP nagyjából harmadát megtermelő gazdaságokat tömörítené – közölte a thaiföldi vezetés.
Vágólapra másolva!

Sokan reménykedtek abban, hogy lesz legalább valamilyen lényegi konklúzió abban az évek óta tartó tárgyalásfolyamatban, amelynek célja, hogy átfogó kereskedelmi szövetség szülessen 16 délkelet-ázsiai ország között. A felek ugyanis a napokban Thaiföldön találkoztak a 35. térségi gyűlésen, ahol olyan szereplők is jelen voltak, mint India és Kína.

A házigazda Thaiföld, amely jelenleg a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) soros elnöke is, pedig igencsak optimista a kereskedelmi megállapodás jövőjével kapcsolatban.

Az ország vezetése vasárnap közölte, üdvözlik a megállapodást az úgynevezett Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP) kapcsán, és a felek elkötelezettségét, hogy jövőre alá is írják a végső megállapodást – írja a CNBC.

Ezt a hangot erősítette Malajzia miniszterelnöke, Mahathir Mohamad is, aki jelezte, reméli, hogy olyan gyorsan, ahogy csak lehet, aláírják az egyezményt. Hozzátette, bár vannak olyan másodlagos kérdések, amelyekben a feleknek még meg kell állapodniuk, a szövetség előnyei hatalmasak lesznek, tekintve az országok népességszámait.

Hatalmas kereskedelmi tömb alakulhat meg jövőre Délkelet-Ázsiában Forrás: Imaginechina/Yu fangping - Imaginechina/Yu Fangping

Az ASEAN találkozó megnyitóbeszédében a thai miniszterelnök, Prayut Chan-o-cha sürgette a feleket, hogy dolgozzanak a tárgyalássorozat idei lezárásán, annak érdekében, hogy stimulálják nemcsak a gazdasági növekedést, de a kereskedelmet és a beruházásokat is.

Ezzel párhuzamosan a thai kormány szóvivője közölte, 2020 februárja körül írhatják alá a felek a végső megállapodást. A legizgalmasabb kérdés azonban továbbra is India hozzáállása az egyezményhez. A 2013 óta tartó tárgyalássorozat egyik legfőbb nehézsége ugyanis éppen az volt, hogy India vonakodott megnyitni a piacát. A thai kereskedelmi miniszter közlése szerint azonban India továbbra is részt vesz a tárgyalásokon.

A RCEP 10 délkelet-ázsiai országot, és azok 6 legnagyobb kereskedelmi partnerét foglalná magában: beleértve Kínát, Japánt, Dél-Koreát, Indiát, Ausztráliát, valamint Új-Zélandot.

Ha pedig végül mind a 16 ország részt venne a kereskedelmi szövetségben, akkor az RCEP államai lefednék a globális GDP-kibocsátás nagyjából harmadát.

Sokan egyébként úgy tekintenek az RCEP-re, mint amely egy kevésbé szigorú verziója lehet, az USA által egykor vezetett Csendes-óceáni Partnerségnek (TPP). Az USA 2017 januárjában lépett ki a 12 tagú TPP-ből.