Brutális a növekedés az ipari termelésben

BMW, autógyár
Debrecenben épül az új BMW-gyár - Illusztráció
Vágólapra másolva!
Szeptemberben jelentősen 11,1 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz mérve. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 9,0 százalékkal emelkedett a kibocsátás - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az adatok jelentős élénkülést mutatnak az előző havi 0,3, illetve 2,7 százalékos növekedés után.

Az előző hónaphoz, augusztushoz viszonyítva 3,1 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye.

Illusztráció Forrás: Imaginechina/Zhang wenkui - Imaginechina/Zhang Wenkui

A munkanaphatástól megtisztított éves adat és a havi változás mutatója szeptemberben volt a legmagasabb ebben az évben.

A legnagyobb súlyú járműgyártásban, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában jelentősen gyorsult a növekedés éves üteme az augusztusi 2,0, illetve 5,9 százalék után.

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az augusztusi 3,2 százalékos visszaesés után nőtt, ám az üteme elmaradt az ipari átlagtól.

Az ipari termelés az év első kilenc hónapjában 6,3 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

A hazai eredmények felülmúlják az európaiakat

A hazai ipar teljesítménye lényegesen felülmúlja, így teljesen elvált a kifejezetten gyenge európai és német konjunktúrától (a német ipari termelés szeptemberben szezonálisan és munkanaphatással megtisztítva 4,3 százalékkal csökkent egy év alatt), amit egyes új autómodellek hazai gyártásának felfutása, új exportkapacitások üzembe helyezése, valamint az élénk belső kereslet is támogat - írja kommentárjában Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

A feldolgozóipari kapacitások további növekedését biztosítja beruházások érdemi növekedése, valamint

a soha nem látott mértékű működőtőke-beáramlás.

A tavalyi évben a tavalyi uniós forrásbeáramlással közel egyező mértékű, 4,3 milliárd eurót meghaladó működőtőke-beruházásról született döntés.

Majd

idén soha nem látott mértékű, 1800 milliárd forintnyi működőtőke-beruházást jelentettek be, az első fél évben a feldolgozóipari beruházások mintegy 30 százalékkal nőttek, az utóbbi hónapokban pedig felfutott a gyárátadások száma.

A feldolgozóipar kedvező kilátásait tükrözik a némileg csökkenő, de továbbra is magas bizalmi indexek - írja az elemző

A magyar gazdaság váltása a high-tech iparágak fele zajlik

Zajlik a magyar gazdaság szerkezetváltása a high-tech iparágak irányába, amelyek biztosítani tudják a tartós, fenntartható növekedést - hangsúlyozta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára, a KSH szeptemberi ipari termelési adataira reagálva.

György László felhívta a figyelmet arra, az első kilenc hónapban a magyar ipar 6,3 százalékkal bővült, gyorsabban, mint a teljes gazdaság, ami mutatja, hogy az öt évvel ezelőtt meghirdetett iparfejlesztési stratégia kezd beérni.

Az ITM államtitkára elmondta:

a magyar ipar a visegrádi országok átlagánál kétszer gyorsabban növekszik, miközben a német csökken.

Kifejtette, a magyar ipari termelés bővüléséhez hozzájárul a politikai stabilitás, a kiszámítható üzleti környezet, az alapinfrastruktúrák fejlettsége, az innovációs ökoszisztéma fejlesztése, munkaerőpiachoz igazodó oktatás.

Megjegyezte, miközben a német ipar csökken, addig a magyar növekszik. A világban, így az Európai Unióban is szűkössé válik a rendelkezésre álló munkaerő, emiatt

a nyugat-európai cégek nemcsak termelést, hanem kutató-fejlesztő tevékenységet is helyeznek ki Magyarországra.

György László szólt arról is, hogy a világgazdasági folyamatoktól a magyar gazdaság csak ideig-óráig tudja magát függetleníteni. Az IMF tanulmánya szerint Magyarországon a high-tech-szektor aránya 70 százalék felett van, az ITM segíti a magyar vállalatokat, munkavállalókat abban, hogy a XXI. század követelményeinek megfelelhessenek.