Élen a magyar gazdaság az Európai Unióban

Budapest, panoráma
Budapest, 2012. július 20. Kilátás a Gellért-hegyről a Duna belvárosi szakaszára és a Széchenyi Lánchídra. A háttérben a Margit híd, a Margitsziget és Óbuda részlete. Jobbra az id. Antall József rakpart és az Országház részlete. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint a harmadik negyedévben is kiemelkedően teljesített a magyar gazdaság. Sőt, a hazai GDP növekedése az egész Európai Unióban a legmagasabb. Az elemzők az idei év egészét tekintve is optimisták: fennmaradhat a bruttó hazai termék dinamikus növekedési üteme Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Az Eurostat adatai alapján

a hazai gazdaság az Európai Unión belül éves összehasonlításban messze a leggyorsabb, negyedéves összehasonlításban pedig Lengyelország mögött a második legnagyobb növekedést érte el.

A magyar GDP bővülése így – értelemszerűen – a régióban is kiemelkedik, a hazai gazdaság jelenleg a régió éllovasa, ennek megfelelően a magyar gazdaság felzárkózása is a legdinamikusabb.

A legnagyobb GDP-növekedést felmutató országok az Európai Unióban (az idei harmadik negyedéves teljesítmény az előző év azonos időszakához viszonyítva):

Forrás: Takarékbank

Sikeres kormányzati intézkedések

Mint ismeretes: a Központi Statisztikai Hivatal első becslése szerint

a bruttó hazai termék (GDP) a nyers adatok szerint 5 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 4,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az előző negyedévihez mérve a második negyedévivel megegyező, 1,1 százalékos volt a magyar gazdaság expanziója. A növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Illyés Tibor

Varga Mihály, a pénzügyi tárca vezetője a friss GDP-adattal kapcsolatban kiemelte:

a magyar gazdaság egészséges szerkezetével magyarázható, hogy újra kiemelkedő mértékben nőtt európai összevetésben is a bruttó hazai termék.

A jó teljesítmény részben a gazdaságot befolyásoló kormányzati intézkedésekkel, így egyebek között az otthonteremtési támogatással, a versenyképességi programmal és az állami beruházásokkal magyarázható a pénzügyminiszter véleménye szerint. Emellett hozzájárult a bővüléshez a bérfelzárkóztatás és a munkaerőpiac alakulása is:

Magyarországon 4,5 milliónál is többen dolgoznak, a reálbérek idei növekedése pedig meghaladta a 7 százalékot augusztus végéig.

Minden várakozást felülmúló növekedés

Minden várakozást felülmúlt a magyar gazdaság növekedése az idei harmadik negyedévben, hiszen a Magyar Nemzeti Bank 4,2, a Reuters 4,7, a Portfolio konszenzusa 4,8, a Pénzügyminisztérium pedig 4,9 százalékos bővülést valószínűsített.

A harmadik negyedévben is kiugró teljesítményt ért el a magyar gazdaság Forrás: MTI/Jászai Csaba

A negyedéves GDP-adatok történetében csupán hatszor volt magasabb az emelkedés,

ráadásul a mostani teljesítmény nem privatizációra vagy hitelekre, hanem a gazdaság egészséges szerkezetére támaszkodik. A tárcavezető arra számít, hogy a kedvező gazdasági folyamatok kitarthatnak az év végéig, belföldön folytatódik a lakossági fogyasztás és a beruházások bővülése, a világgazdaság pedig a visszaesés ellenére elkerülheti a recessziót, így az éves magyar GDP-növekedés elérheti a 4,8 százalékot.

Az euróövezetben 0,2 százalékkal nőtt a GDP

Az Európai Unió (EU) statisztikai hivatala (Eurostat) közlése szerint 0,2 százalékkal nőtt az euróövezet hazai összterméke (GDP) a harmadik negyedévben az előző három hónappal összevetve. Az EU egészében ez a növekedés 0,3 százalék volt.
A második negyedévben mindkét oszágcsoportban a gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal emelkedett. Az első negyedévben pedig ennél jóval erősebb ütemben - az euróövezet 19 tagállamában még 0,4 százalékkal, az unió 28 tagállamában pedig 0,5 százalékkal - bővült a gazdaság az előző három hónaphoz képest.
Éves bázison, szezonális kiigazítással az euróövezetben 1,2, az EU egészét tekintve pedig 1,3 százalékkal nőtt a GDP az idei harmadik negyedévben.

A magas harmadik negyedévi GDP-adat amellett, hogy meglepte az elemzőket, egyben megerősítette azokat a várakozásokat is, hogy éves szinten 5 százalékhoz közeli mértékben növekedhet a magyar gazdaság, és a külső feltételek szigorodása csak jövőre érezteti majd a hatását.

Forrás: Shutterstock

Megőrizhetjük helyünket Európa élmezőnyében

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője úgy ítéli meg, hogy

az első három negyedévi GDP-növekedés egyértelműen Európa élmezőnyében tartja Magyarországot.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője emlékeztet arra, hogy a harmadik negyedévben érdemben gyorsult az ipari termelés növekedése és további lendületet vett a kiskereskedelem bővülése, ezzel szemben - részben az egy évvel ezelőtti kimagasló bázis miatt - lassult az építőipar növekedése, amely azonban így is kifejezetten dinamikus volt.

Forrás: MTI

A következő negyedévekben szerinte fokozatosan lassulhat a GDP dinamikája, de nem várható látványos lassulás.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője pedig úgy vélekedik: ahhoz, hogy a gazdaság továbbra is az uniós átlagot lényegesen meghaladó mértékben tudjon növekedni, a versenyképesség további javítására, az export magas szinten tartására és az oktatás fejlesztésére lehet szükség.

Már tavaly év végén alábecsülték az idei magyar növekedést a külföldi elemzők

2018 végén a Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzőstábja átfogó éves előrejelzésében azt közölte, hogy a magyar hazai össztermék (GDP)

2019-re adott növekedési becslését 3,8 százalékra javította,

mindenekelőtt az erőteljes tavalyi harmadik negyedévi teljesítmény alapján. Ugyancsak tavaly év végén az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a tevékenységi területének növekedési kilátásairól kiadott prognózisában erre az évre 3,3 százalékos növekedést valószínűsített a magyar gazdaságban.

Ezzel egyidőben

a Fitch Ratings hitelminősítő idei évre szánt előrejelzésében 3,5 százalék körüli magyar gazdasági növekedéssel számolt.

Az Európai Bizottság pedig még idén, tavaszi előrejelzésében is csak 3.7 százalékos éves GDP-növekedést valószínűsített Magyarország vonatkozásában.