Nyolc valószínűtlen gazdasági jóslat, amely mindenkit érinthet

2019.01.14. 06:25

A K&H befektetési szakemberei készítettek egy összeállítást olyan gazdasági eseményekről, amelyek bekövetkezése ugyan meglepetésként érné a piacokat, mégsem zárhatók ki teljesen. Ha pedig mégis megtörténnek, igen komoly hatásuk lehet, így érdemes a befektetőknek ezekről is tájékozódni.

A K&H elemzői pontokba szedték össze, melyek azok a folyamatok, illetve események, melyek kedvezőtlenül befolyásolhatják a világgazdaság és benne a magyar gazdaság teljesítményét. A legtöbb bekövetkeztére ugyanakkor csekély az esély, így a 2019-es év minden valószínűség szerint a további gazdasági erősödésé lesz.

Nem emel kamatot a Fed – bekövetkezés valószínűsége: 40 százalék

A Fed tavaly a korábbi előrejelzéseknél is gyorsabb ütemben emelte az amerikai alapkamatot, és az alapforgatókönyv szerint ez 2019-ben is folytatódhat, mivel az USA növekedése továbbra is 2-3 százalék között várható. A Fed jegybankárai további muníciót gyűjthetnek az alapkamat emelésével, hogy a gazdasági ciklus fordulása esetén legyen eszközük további élénkítésre. A Fed elnöke, Jerome Powell legutóbbi nyilatkozata szerint azonban az alapkamat szintje már közel jár az egyensúlyi szinthez, így az sem kizárt, hogy idén mégis változatlanul marad a kamatszint.

Nem lesz magyar felminősítés – bekövetkezés valószínűsége: 33 százalék

2016-ban mind a három nagy hitelminősítő befektetésre ajánlott kategóriába javította Magyarország adósminősítését, 2017 és 2018 azonban nem hozott további változást, holott a befektetésre javasolt adósminősítéshez már 2017 óta pozitív kilátásokat rendelt a Standard & Poor's és a Fitch is. 2018 első féléve enyhe emelkedést hozott Magyarország GDP-arányos adósságrátájában, de a kedvező hazai növekedés segítségével év végére minden bizonnyal ismét csökkenő tendenciát mutat majd az adósságpályánk, így a tovább csökkenő adósságpálya tükrében igen meglepő lenne, ha 2019-ben sem javítana egyik hitelminősítő sem az osztályzatunkon.

A Magyar Nemzeti Bank épülete BudapestenForrás: MTI/Manek Attila

Kamatot emel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – bekövetkezés valószínűsége: 22 százalék

Úgy tűnik, az MNB, ameddig csak lehet, kitart az alacsony alapkamat mellett, főleg, hogy a piacon elérhető kamatok jelenleg messze a 0,9 százalékos jegybanki kamat szintje alatt tartózkodnak. Ezt a tervét az infláció elszállása akadályozhatja meg, vagy ha az Európai Központi Bank (EKB) korábban kezdi emelni az alapkamat szintjét. Egyelőre mindkettőnek kevés az esélye, hiszen a tavaly októberig folyamatos emelkedő infláció év végére visszaesett, és várhatóan idén is a jegybank toleranciasávján belül maradhat, míg az EKB korábban 2019 második felére várt kamatemelése egyre inkább áttolódik 2020-ra.

Egyenértékű lesz a dollár és az euró – bekövetkezés valószínűsége: 20 százalék

A tavalyi év egyik legnagyobb meglepetését az EUR/USD keresztárfolyam alakulása hozta, ugyanis az év elején az euró markáns erősödésére lehetett számítani, majd ennek épp az ellenkezője következett be: az euró 10 százalékkal gyengült a februári csúcsról. Idén az EUR/USD kereszt emelkedését várja a piac, mivel egyre inkább csökkenhet a két gazdasági térség növekedési különbsége, emellett pedig a Fed üzenetei is egyre kevesebb kamatemelést jeleznek előre. Így valóban meglepetés volna, ha a dollár tovább erősödne és elérné a paritást, azaz, hogy ugyanannyit érjen az euró, mint a dollár.

Euró bankjegyekForrás: Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene

Izgalommentes év az olaj piacán – bekövetkezés valószínűsége: 15 százalék

Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy a kőolaj árfolyama jelentős, két számjegyű kilengéseket mutat a geopolitikai feszültségektől, az amerikai kitermelés folyamatos növekedésétől és az OPEC ülések eredményétől függően. 2019-ben is meglepetésnek tartanánk, ha csupán egy szűk sávban maradna a Brent típusú olaj árfolyama, de mivel az OPEC országok 60 dollárnál alacsonyabb olajárnál már várhatóan beavatkoznak, a 80 dollár közeli szinteken pedig a csökkenő kereslet már a globális gazdaságot is lassíthatja, így kis eséllyel előfordulhat, hogy a 60-70 dollár közötti szinteken stabilizálódik olaj.

A Wall Street bikájaForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Felix Hörhager

Újra negatív lesz a 10 éves német kötvényhozam – bekövetkezés valószínűsége: 10 százalék

Utoljára 2016 végén láthattunk negatív német 10 éves kötvényhozamot, tavaly év végén azonban megint látótávolságba került a nulla alatti szint elérése. Ennek oka, hogy a német hozamokat eddig felfelé húzó európai gazdaság teljesítményében 2018 második felében törés következett be, és a kockázatok is megemelkedtek a brexittel kapcsolatos bizonytalanságok, illetve az Olaszországgal szembeni konfliktus miatt. Mindez a legbiztonságosabbnak tekintett német kötvény felé tereli a befektetőket. Ahhoz azonban, hogy ténylegesen negatívba forduljon a német 10 éves kötvényhozam, nagyon radikális fordulatnak kellene bekövetkeznie az európai gazdaságokban, ennek pedig jelenleg nem látni nagy esélyét.

Medvepiac a magyar tőzsdén – bekövetkezés valószínűsége: 10 százalék

Három év két számjegyű növekedése után 2018-ban mérsékeltebb erősödéssel zárta az évet a BUX index. A kilátások alapján a hazai és régiós gazdasági környezet 2019-ben is kedvező maradhat, így idén is folytatódhat az emelkedő trend: a korábbi évek 11-12-es árfolyam/nyereség szorzójával már bőven 40 ezer feletti index célérték és 5-10 százalékos emelkedés jöhet. Ha azonban folytatódik a kereskedelmi vámháború, illetve Európában olyan politikai változások miatt kell aggódniuk a piacoknak, mint a brexit, az európai parlamenti választások, vagy az EKB és az Európai Bizottság elnökének kinevezése, akkor a BUX sem fog mentesülni a feltörekvő piaci eladási hullámtól, ami akár egy 10 százalék feletti korrekciót is eredményezhet.

Recesszióba fordul a világgazdaság – bekövetkezés valószínűsége: 5 százalék

Tavaly 3,7 százalékkal bővült a világgazdaság, az idei évvel kapcsolatban azonban egyre több negatív vélemény jelenik meg. A pesszimista világképet legtöbbször azzal indokolják, hogy csökken a jegybankok által nyújtott támogatás, a rövid távú kötvények hozama meghaladja a hosszú távú papírokét, Kínában változik a gazdaság szerkezete, kereskedelmi háború fenyeget, és gyengül az EU-tagállamok közötti együttműködés. Habár mindegyikben van némi igazság, ennél árnyaltabb a kép, ezért kicsi az esélye annak, hogy a világgazdaság idén recesszióba fordul.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK: